Preminuo prije tri godine

U šibenskoj knjižnici održana književna večer posvećena BrešanuFoto: Knjižnica
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Književna večer posvećena Ivi Brešanu održana je večeras u Gradskoj knjižnici. U večeri posvećenoj književniku Ivi Brešanu sudjeluju novinarka Marijana Pivčević i književnik, redatelj i prevoditelj Pero Mioč.

Prije tri godine, na današnji dan, u Zagrebu je preminuo Ivo Brešan, jedan od najvećih hrvatskih pisaca, dramatičara i scenarista.

Brešan je umro u 81. godini života, tek nekoliko mjeseci nakon što je Šibenik rekao posljednje zbogom njegovoj supruzi Jeli Godlar Brešan koja je preminula u rujnu 2016. godine.

Brešan je rođen u Vodicama 27. svibnja 1936. godine, osnovnu i srednju školu pohađao je u Šibeniku. Nakon završene slavistike i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radio je kao srednjoškolski profesor u šibenskoj gimnaziji, a potom i kao umjetnički voditelj Centra za kulturu ‘Šibenik’ i Međunarodnog dječjeg festivala.

Pisati je počeo 1955. godine, a prvi veliki uspjeh doživljava 1971. djelom ‘Predstava Halmet u selu Mrduša Donja’. Bio je jedan od najvećih suvremenih europskih dramatičara iza kojea je ostao opus od 23 izvedene drame, dvanaest romana, osam filmsih scenarija i dvije zbirke priča.

U spomen na tog velikana pisane riječi, koji je napravio velike korake u hrvatskoj kulturi, ostavio trag u šibenskom kazalištu i na Međunarodnom dječjem festivalu, prošle godine je na dan njegova rođenja otkrivena Brešanova bista u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.