Zimsko prebrojavanje prije proljetne selidbe

U NP Krka žive čak 22 vrste ptica vodarica, a godišnjim monitoringom definira se zaštita najugroženijih

FOTO NP Krka
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Nacionalni park Krka i ove se godine pridružio zimskom prebrojavanju ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC), najvećem i najstarijem volonterskom programu monitoringa na svijetu. Prebrojavanje je obavljeno 14. i 15. siječnja na sedam lokaliteta promatranjem s obale i iz plovila. Ukupno su zabilježene dvadeset i dvije vrste ptica vodarica s više od 2.500 jedinki, a brojnošću prevladavaju liske i glavate, divlje i krunate patke.

Pticama vodaricama ili vodenim pticama naziva se niz različitih ptica, koje uglavnom nisu međusobno blisko srodne, a zadržavaju se na vodi, plivajući ili roneći, koje uz to kao prilagodbu imaju razvijene plivaće kožice.

– Za prebrojavanje ptica vodarica odabran je siječanj, najhladniji mjesec u godini, jer se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima i da još nisu počele proljetnu seobu. Uspoređivanjem s brojnošću iz prethodnih godina, procjenjuje se status populacija, točnije rastu li, padaju ili su stabilne i ugroženost pojedinih vrsta, te se na osnovu tih saznanja planira zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa. Djelatnicima Parka od velike pomoći bio je volonter Ivan Budinski iz udruge BIOM, koji im je na terenu nesebično prenosio svoje iskustvo i znanje, na čemu smo mu duboko zahvalni – kazali su iz Parka.

FOTO NP Krka

Akcija je provedena u sklopu redovitog godišnjeg monitoringa praćenja brojnosti ptica selica vodenih staništa na području ekološke mreže Krka i okolnog platoa, organizira je Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja, a u Hrvatskoj se provodi od 1982. godine.

Inače, u Hrvatskoj svake godine u monitoringu sudjeluje stotinjak promatrača, a broj zabilježenih ptica često prelazi sto tisuća.

– Vjerujemo da će i naši podaci doprinijeti boljem razumijevanju migracija i biologije vodarica, širom svijeta sve ugroženije, uslijed uništavanja močvarnih staništa, skupine ptica – poručuju.

FOTO NP Krka

Pratite nas i na društvenim mrežama: