Zaplovit će već ovog proljeća

Torak je ime novog broda u floti Nacionalnog parka ‘Krka’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Prijatelji NP Krka provedenom anketom na društvenim mrežama su izabrali ime broda koji će ovog proljeća zaploviti omiljenom izletničkom rutom.

Vožnja brodom od Skradinskoga buka do Roškoga slapa od samih je početaka izletništva na Krki posebna atrakcija. Zato je Javna ustanova ‘Nacionalni park Krka’ ojačala svoju flotu novim brodom, za 98 putnika, s dva člana posade. To moderno plovilo ima jednu otvorenu i jednu zatvorenu palubu, s udobnim sjedalima i klimatizacijskim sustavom. Opremljeno je rampom za osobe s invaliditetom, za koje su osigurana mjesta. Ima i dva toaleta, od kojih je jedan prilagođen osobama s invaliditetom.

– Posjetitelji posebno uživaju u vožnji brodom, zato je naša obveza da im omogućimo potpuni doživljaj plovidbe rijekom sigurnim i modernim brodovima. S obzirom na veliku zajednicu ljubitelja prirode NP Krka odlučila je pozvati posjetitelje, pratitelje i prijatelje Parka da preko društvenih mreža izaberu ime novog broda. Na izbor su bila ponuđena četiri imena vezana upravo za početak izletničke rute koja kreće sa Skradinskog buka – kazala je ravnateljica JU ‘NP Krka’ Nella Slavica.

U anketi je ime Torak dobilo najviše glasova, pa je to ime rješenjem potvrdila i Uprava unutarnje plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Torak, vrelo u obliku jezera, smjestio se u središtu bajkovitog sutoka rijeka Krke i Čikole. Iako se radi o izvoru, zbog okrugla oblika više nalikuje jezeru, pa ga zovemo jezerskim vrelom. Promjer mu je 150 metara, dubina 30 metara, a sam izvor nalazi se na dnu jezera. To krško vrelo zadivljuje svojom ljepotom upravo zbog neobična položaja i karakterističnog biljnog svijeta travnjaka i grmlja koji ga okružuje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.