Sudac Kolakušić okupljao Šibenčane u antikorupcijsku udrugu: ‘Ne postajemo stranka, moj politički angažman bit će drugačiji’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, danas je na trgu ispred kazališta učlanjivao Šibenčane u u svoju udrugu Antikorupcija, čiji je predsjednik, u cilju početka organizirane borbi protiv korupcije na svim razinama. Interes Šibenčana bio je priličan, a mnogi su su i učlanili u udrugu koja zasad broji oko šest tisuća članova, a namjerava prikupiti njih čak 100 tisuća.

Već duže vremena je Kolakušić, netipično za suca, zvijezda medija u kojima je gost po pitanju antikorupcije, a danas je pozorno slušao Šibenačane te ih pozivao da se učlane u udrugu jer, veli, pojedinac ne može ništa promijeniti za razliku od velike grupe ljudi.

– Očekujem da se skupi stotinu tisuća ljudi. Kad se to dogodi, možemo započeti istinsku antikorupcijsku borbu. Nažalost, građani s potpunim pravom imaju nepovjerenje u institucije. Mi se borimo protiv korupcije na najnižim razinama, ali na višim razinama nemamo nijednu pravomoćno osuđenu osobu. Pa oni u tijeku kaznenog postupka i dalje zadržavaju svoju imovinu – rekao je Kolakušić.

Korupcija se, ističe sudac, ne događa samo preko novčanih transakcija, već i preko davanja radnih mjesta, u školstvu, zdravstvu, pravosuđu…

– Koristeći svoj položaj vi nekome dajete materijalnu korist. To je ono protiv čega se svi zajedno moramo boriti. Zbog toga nam se građani iseljavaju, zato što vide da ne vlada pravda i jednakost. Što su mogli vidjeti naši građani? Zviždače koji su gubili poslove i koji su bili maltretirani. Kada je građanin sam, on je nezaštićen. Ali to više neće bit slučaj – poručio je Kolakušić.

46317749_2844846595540937_1140985884980543488_n

Nakon prikupljanja sto tisuća članova, onda može početi borba protiv korupcije, i to na dva načina. Tako da građanin udruzi dostavi dokumentaciju o korupciji, i onda se donosi odluka ide li on sam prema nadležnim institucijama, ili će udruga obavijestiti USKOK, DORH i policiju. U oba slučaja udruga Antikorupcija će, napominje Kolakušić, voditi brigu o slučaju.

Jedna od onih koja je pristupila udruzi na štandu ispred kazališta, bila je i Šibenčanka porijeklom iz Slavonije, Marica Štimac.

– On je hrabar čovjek kojih je u Hrvatskoj jako malo. Bori se protiv korupcije u društvu i sudstvu i vrijeme je da se to riješi. Nadam se da Kolakušić ima mudrosti i energije za borbu – rekla nam je Marica.

Suca Trgovačkog suda upitali smo kosi li se organiziranje i vodstvo udruge s njegovom profesijom, koja je dio ustavne trodiobe vlasti, on je odgovorio ‘da građani pristupanjem u udrugu govore o tome’. Pitali smo ga je li to zakonski, budući da je sudac…

– Građani kažu: ‘A tko bi se drugi trebao boriti protiv korupcije nego suci?’ Naravno da smijem biti predsjednik udruge. Pa imamo mi i udrugu sudaca. Pa ovo je naša dužnost i ustavna obveza – naglasio je Kolakušić.

46312918_2844846688874261_9028053674605150208_n

Na pitanje koliko se još sudaca učlanilo u udrugu, Kolakušić je napomenuo kako ne traže zanimanje tijekom učlanjivanja u udrugu, a na novinarski upit je li to početak osnivanja političke stranke bio je izričit.

– Ovo nikad neće postati politička stranka. Ovo će zauvijek biti dio civilnog društva zato što su promjene u društvu potrebne na dvije razine, ali prvenstveno na civilnoj jer ljudi nemaju povjerenja u institucije i političke stranke – poručio je Kolakušić te dodao da će njegov politički angažman biti u sasvm drukčijem obliku.

U blizini je bio i gradski vijećnik sa SDP-ove liste, koji je istupio iz HDZ-a. Riječ je, naravno, o Antonu Dobri koji se došao predstaviti Mislavu Kolakušiću…

46298603_2844847368874193_3004048810000252928_n


Pratite nas i na društvenim mrežama: