Stručnjaci savjetuju zaštitu: Maslinin moljac pojavio se u obalnom dijelu županije

Arhiva/ilustracija
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Masline su u obalnom dijelu županije završile s cvatnjom, a plod je veličine oko 4 molimetra ili veličine glave šibice. Kako je let druge generacije maslininog moljca (Prays oleae) u obalnom dijelu županije pojačan, što je uočeno pregledom lovki na opažačkim mjestima iz Savjetodavne službe Šibensko-kninske županije preporučuju maslinarima da ovih dana obiđu svoje maslinike te provedu zaštitu kad plodovi dostignu veličinu oko 4 milimetra.

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere PRRRH; Operacija 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika, mogu koristiti jedan od pripravaka: ASSET, ili BATURAD WP, ili BIOBIT WP ili NEEMAZAL-T/S.

U konvencionalnoj proizvodnji može se koristit jedan od pripravaka čija je djelatna tvar: deltametrin (DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, POLECI PLUS, SCATTO, ROTOR SUPER) ili dimetoat (CALINOGOR, CHROMOGOR, PERFEKTHION, ROGOR 40) ili fosmet (IMIDAN 50 WG).

– Pripravci čija je djelatna tvar deltametrin spadaju u skupinu sintetskih piretroida koji slabije djeluju kod visokih temperatura, te o istom treba voditi računa kod odabira pripravaka i vremenu primjene. Zaštitu protiv maslininog moljca u maslinicima koji su u fazi završetka cvatnje gdje je plod manji od 4 milimetra, u zaleđu Skradina, Pirovca, na Miljevcima i u zaleđu Vodica ne treba još provoditi – poručuje agronomkinja Gordana Kožarić-Silov iz Savjetodavne službe.

Pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača. Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.


Pratite nas i na društvenim mrežama: