Na lijevoj obali Čikole

‘Stara jametina’ najdublja je špilja u NP Krka, bogata raznolikom faunom i endemskim vrstama

FOTO M. Cukrov
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Područje Nacionalnog parka ‘Krka’  bogato je podzemnim špiljama i jamama, a ‘Stara jametina’ najdublji je speleološki objekt u Parku. Smještena je na lijevoj obali rijeke Čikole iznad Punčke drage na nadmorskoj visini od 200 m.

Ona je razgranati je speleološki objekt, istražen u duljini od 188 m i dubini od 85 m. Daljnje napredovanje onemogućuju uske pukotine. Špilju karakteriziraju veliki prostori međusobno odijeljeni uskim kanalima, pa je prirodno podijeljena u četiri cjeline, odnosno dvorane. Krase je lijepi stalagmiti.

Špilja ‘Stara jametina’ obrasla je gustim raslinjem te  ima dva ulaza, nalik na vrtače, špiljski i jamski, koji vode u ulaznu dvoranu. U Staroj jametini obitava vrlo raznolika špiljska fauna. Prema ekološkoj klasifikaciji špiljskih vrsti, naseljavaju je troglobionti, troglofili, subtroglofili i troglokseni. Ukupno je evidentirano više od pedeset vrsti životinja među kojima je velik broj endemskih svojti Dinarida i Hrvatske. U špilji živi i Verhoeffiella margusi, troglobiontna vrsta skokuna koji je stenoendem NP ‘Krka’.

– Iako se u svojem imenu naziva jametina, s obzirom na prosječni nagib kanala, prema speleološkoj klasifikaciji, ovaj se objekt ubraja u špilje. Gotovo u potpunosti je prohodan bez upotrebe speleoloških tehnika, s izuzetkom samo jedne 4-metarske vertikale – pojasnili su iz Parka.

Inače, na području speleološkog objekta Stara jametina od 2018. godine provodi se, jedinstveno u Hrvatskoj, istraživanje okolišnih parametara s ciljem utvrđivanja brzine trošenja stijena i snižavanja površine (denudacija), te klimatskih i paleoklimatskih značajki krša područja NP ‘Krka’.


Pratite nas i na društvenim mrežama: