'Prvi financijski štrajk privatnog sektora'

Sprema se štrajk privatnika? Organizator: Dva dana nećemo puniti proračunFoto: Ilustracija/arhiva
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora za 2. i 3. prosinca organizira ‘Prvi financijski štrajk privatnog sektora’, piše Index.hr.

Akcija će se, kako stoji u najavi udruženja, sastojati u suspenziji svih uplata prema državnom i lokalnim proračunima (PDV, porez na dobit, mirovinski i zdravstveni doprinosi, režije…). Hrvatsko gospodarstvo preopterećeno je visokim porezima, navodi se u najavi, što predstavlja glavnu prepreku jačem gospodarskom rastu i povećanju materijalnog blagostanja građana ove zemlje.

U svojevrsnom manifestu udruženja objavljenom na Facebooku tako stoji: ‘Zaposlenici i poslodavci privatnog sektora, kao najbitniji punitelji proračuna, od Vlade RH zahtijevaju: 1. smanjenje poreza na dohodak na 8 posto uz podizanje neoporezivog praga plaće na medijan RH (5500 kuna); 2. smanjenje PDV-a na 22 posto za sve proizvode i usluge; 3. smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenu stopu od 8 posto, uz ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit.’

Ideja, kao i oformljivanje, još uvijek neregistriranog udruženja potekla je od poduzetnika Darka Zveri.

Kako je objasnio za Index, udruga je u procesu osnivanja, a rješenje očekuje kroz dva tjedna. Stoga, kako je objasnio, još uvijek nema registra članova. No, krajem sljedećeg tjedna plan mu je pozvati sve tvrtke koje imaju iznad 50 zaposlenih da se priključe štrajku.

– Također ćemo pozvati sve privatne medijske kuće da podrže našu inicijativu na planirane dane štrajka. Hrvati ionako ne vole plaćati račune pa vjerujem da bi odaziv mogao biti dobar – rekao je Zver za Index te dodao da za sada nema nikakvih očekivanja te da bi bilo nezahvalno ‘da buba podatke o odazivu’.

Na pitanje čime će se novoosnovano udruženje još baviti, odgovorio je: ‘Sve aktivnosti će biti usmjerene prema naglašavanju poreznog preopterećenja privatnog sektora i buđenju svijesti o toj tematici. Sigurno će biti organiziranih tribina, foruma, konferencija, edukativnih članaka, komentara dnevnopolitičkih zbivanja…’

Zver je, inače, direktor tvrtke Multipro d.o.o. koja se bavi veleprodajom osobnih zaštitnih sredstava. Prema dostupnim podacima, ova je tvrtka u 2018. godini imala sedam zaposlenika s prosječnom neto plaćom od 5602 kune te ukupnim prihodima od 8,318.200 kuna. Osim poslovnog i sada aktivističkog angažmana, Zver je bio i član stranke Pametno, no kako nam je objasnio, iz nje je izašao nakon koaliranja s IDS-om i Glasom.


Pratite nas i na društvenim mrežama: