Sirene su se oglasile u 17.57 sati: Na današnji dan prije 28 godina počela je bitka za Šibenik

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Bitka za Šibenik u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 28 godina u 17.57 sati oglašavanjem znaka zračne opasnosti za grad Šibenik, a u 18.51 sati oglašena je zračna opasnost za cijelu tadašnju Općinu Šibenik. Sljedećih tjedan dana vodila se bitka, u trenutcima i prsa o prsa, koja je okončana 23. rujna odbijanjem i odbacivanjem agresora daleko od grada. Bila je to ključna prekretnica Domovinskog rata kojom je osujećen pokušaj neprijatelja da podijeli Hrvatsku na zamišljenoj granici takozvane Republike Srpske Krajine.

Kninski 9. korpus JNA pod zapovijedanjem Ratka Mladića izveo je operaciju ‘More’ kojoj je bio cilj izbiti na more u Šibeniku. Ondje bi se spojili s jakim snagama 8. pomorskog sektora u Šibeniku gdje je bila jedna mornarička desantna brigada i pristožerne postrojbe 8. sektora koje su se nalazile u okruženju.

Velikosrpske snage imale su i svoja unutarnja uporišta u gradu i okolici u vojarnama, ratnoj luci, obalnim topničkim bitnicama na otocima Žirju i Smokvici te na obali u Zečevu i Rogoznici jake snage JNA. Uz sve to i brojna vojska domaćih Srba teritorijalaca iz Knina i srpskih sela u široj okolici, snage domaćih ‘martićevaca’, kao i skupine paravojnih postrojbi iz Srbije predstavljale su srpsko ljudstvo na šibenskoj bojišnici.

JRM je za napad s mora uputila s Visa i skupinu ratnih brodova radi prodora i deblokade svojih brodova u šibenskoj luci te potporu kopnenim snagama pucajući topovnjačama. Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo podupiralo je kopnene i pomorske snage iz zrakoplovnih luka Pule, Zadra, Splita i Mostara. Za napad su imali na raspolaganju dobro naoružani korpus koji je krenuo tenkovsko-topničkim napadima.
S druge strane, daleko slabije hrvatske snage branile su veliko šibensko-drniško područje. Branila ih je 4. bojna 4. brigade iz Splita sa oko 500 bojovnika, 1.300 pripadnika 113. brigade ZNG-a iz Šibenika, preko tisuću policajaca i lokalni stanovnici s lovačkim puškama ili gotovo bez oružja. Jedino teško naoružanje koje su imali bilo je nekoliko minobacača, desetak protuzračnih topova, dva policijska transportera, te vrlo malo protuoklopnog naoružanja.
Veliku ulogu u obrani Šibenika odigralo je i civilno stanovništvo koje nije napustilo grad čime su jačali moral braniteljima na bojišnici.
Podsjetimo, 23. rujna u 17 sati u Šibeniku će se održati središnja proslava. Okupljanje je kod spomenika na Baldekinu gdje će se održati komemoracija, nakon čega će svi zajedno krenuti prema Trgu Pavla Šubića I. gdje će biti organiziran glazbeni program uz dobar zalogaj.

Pratite nas i na društvenim mrežama: