Razvojni projekt 'Dodir civilizacija'

Šibenska Kocka izradila i predstavila interpretacijski plan za projekt Karlovačke županije vrijedan 60 milijuna eura

Predstavljanje Krovnog interpretacijskog plana razvojnog projekta ‘Dodir civilizacija’, na kojem je radila šibenska tvrtka Kocka sa suradnicima, održano je danas u Novigradu na Dobri.

Riječ je o projektu obnove i revitalizacije deset starih gradova na području Karlovačke županije. Projekt obnove, odnosno izgradnje, ovih starih gradova procjenjuje se na 60 milijuna eura, a računa se u najvećem dijelu na europska i nacionalna sredstva. Na prezentaciji su prikazane dosadašnje aktivnosti Radne skupine, strateški okvir projekta, prostorni obuhvat, interpretacijski okvir, akcijski plan, valorizacija starih gradova te ostale aktivnosti koje slijede. Također je prikazan i vremenski slijed provedbe akcijskog plana te mogući izvori financiranja.

Interpretacijski plan izradila je tvrtka Kocka iz Šibenika, a dosadašnje aktivnosti na projektu predstavila je Mirna Vulin, koja je naglasila da nije lako obuhvatiti deset lokaliteta, pogotovo kad se sve treba objediniti u zajedničkoj priči.

– Naš zadatak bio je osmisliti interpretaciju i plan valorizacije objekata u Karlovačkoj županiji, starih gradova, u svrhu gospodarskog i turističkog razvoja Karlovačke županije. Najveća je vrijednost da će svaki stari grad postati atrakcija svaki za sebe, žarište i točka razvoja svake jedinice lokalne samouprave koje su obuhvaćeni tim projektom. Također postoji i intencija da se i drugi stari gradovi, koji sad nisu tu, uključe. Radili smo na kulturnoj valorizaciji, na edukativnoj  i turističkoj, da se uključi i struka, restauratori, arhitekti, konzervatori, obrazovne institucije, i to institucije neformalnog i formalnog obrazovanja, da se rade programi za djecu, učenike osnovnih i srednjih škola, kao i suradnja s fakultetima. Ono što će biti zapravo najviše vidljivo  je razvoj turističke infrastrukture da svaki grad dobiva određene prezentacijske centre, galerijske prostore, multimedijalno će biti opremljeni i slično. To je jedan sveobuhvatan projekt i volimo ga promatrati kroz dvije dimenzije.  U svaki stari grad stavlja se jedan sadržaj koji će postati atrakcija i koji će donijeti korist široj zajednici. To je ujedno i brend Karlovačke županije jer se oslanja na jednu kulturnu baštinu Frankopana i drugih plemićkih obitelji koji su njima upravljali – rekla je Vulin.

Projekt obuhvaća i povezuje devet starih gradova u županiji: Bosiljevo, Cetingrad, Modruš, Dubovac, Novigrad na Dobri, Ogulin, Ozalj, Drežnik, Slunj i karlovačku Zvijezdu.

– U  svrhu projekta ‘Dodir civilizacija’ izrađuje se jedan krovni interpretacijski plan koji se bavi s devet lokacija u ovom trenutku. One su sve vezane za povijest obitelji Frankopan, a tu je i karlovačka Zvijezda s kojom sve počinje i završava, to je središte županije tako da je Zvijezda neizostavni dio kulturno-povijesne baštine naše županije. Ono što želimo ovim dokumentom, i općenito cijelim projektom napraviti, je da svaku pojedinu lokaciju napravimo prepoznatljivom vezano za povijest obitelji Frankopan, da isto tako napravimo kalendar događanja, ali i onu ponudu koju svaka lokacija ponaosob nudi, da si međusobno ne konkuriraju nego da se osnažuju i nadopunjuju – rekla je na predstavljanju Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana.

Prezentacija Plana izazvala je brojne pohvale i raspravu okupljenih, a Plan će biti u javnoj raspravi dostupan zainteresiranoj javnosti koja će moći dati svoje primjedbe i prijedloge na isti.

Inače, šibenska Kocka domaća je tvrtka specijalizirana za savjetovanje u turizmu i kulturi  te projektiranje interijera. Iza sebe imaju niz zapaženih projekata kao što su Muzej betinske drvene brodogradnje, Interpretacijski centar šibenske katedrale u palači Galbiani, Posjetiteljski centar Adrion – srce planine u Makarskoj, te niz uspješno prijavljenih EU projekata.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.