Razvojni projekt 'Dodir civilizacija'

Šibenska Kocka izradila i predstavila interpretacijski plan za projekt Karlovačke županije vrijedan 60 milijuna eura

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Predstavljanje Krovnog interpretacijskog plana razvojnog projekta ‘Dodir civilizacija’, na kojem je radila šibenska tvrtka Kocka sa suradnicima, održano je danas u Novigradu na Dobri.

Riječ je o projektu obnove i revitalizacije deset starih gradova na području Karlovačke županije. Projekt obnove, odnosno izgradnje, ovih starih gradova procjenjuje se na 60 milijuna eura, a računa se u najvećem dijelu na europska i nacionalna sredstva. Na prezentaciji su prikazane dosadašnje aktivnosti Radne skupine, strateški okvir projekta, prostorni obuhvat, interpretacijski okvir, akcijski plan, valorizacija starih gradova te ostale aktivnosti koje slijede. Također je prikazan i vremenski slijed provedbe akcijskog plana te mogući izvori financiranja.

Interpretacijski plan izradila je tvrtka Kocka iz Šibenika, a dosadašnje aktivnosti na projektu predstavila je Mirna Vulin, koja je naglasila da nije lako obuhvatiti deset lokaliteta, pogotovo kad se sve treba objediniti u zajedničkoj priči.

– Naš zadatak bio je osmisliti interpretaciju i plan valorizacije objekata u Karlovačkoj županiji, starih gradova, u svrhu gospodarskog i turističkog razvoja Karlovačke županije. Najveća je vrijednost da će svaki stari grad postati atrakcija svaki za sebe, žarište i točka razvoja svake jedinice lokalne samouprave koje su obuhvaćeni tim projektom. Također postoji i intencija da se i drugi stari gradovi, koji sad nisu tu, uključe. Radili smo na kulturnoj valorizaciji, na edukativnoj  i turističkoj, da se uključi i struka, restauratori, arhitekti, konzervatori, obrazovne institucije, i to institucije neformalnog i formalnog obrazovanja, da se rade programi za djecu, učenike osnovnih i srednjih škola, kao i suradnja s fakultetima. Ono što će biti zapravo najviše vidljivo  je razvoj turističke infrastrukture da svaki grad dobiva određene prezentacijske centre, galerijske prostore, multimedijalno će biti opremljeni i slično. To je jedan sveobuhvatan projekt i volimo ga promatrati kroz dvije dimenzije.  U svaki stari grad stavlja se jedan sadržaj koji će postati atrakcija i koji će donijeti korist široj zajednici. To je ujedno i brend Karlovačke županije jer se oslanja na jednu kulturnu baštinu Frankopana i drugih plemićkih obitelji koji su njima upravljali – rekla je Vulin.

Projekt obuhvaća i povezuje devet starih gradova u županiji: Bosiljevo, Cetingrad, Modruš, Dubovac, Novigrad na Dobri, Ogulin, Ozalj, Drežnik, Slunj i karlovačku Zvijezdu.

– U  svrhu projekta ‘Dodir civilizacija’ izrađuje se jedan krovni interpretacijski plan koji se bavi s devet lokacija u ovom trenutku. One su sve vezane za povijest obitelji Frankopan, a tu je i karlovačka Zvijezda s kojom sve počinje i završava, to je središte županije tako da je Zvijezda neizostavni dio kulturno-povijesne baštine naše županije. Ono što želimo ovim dokumentom, i općenito cijelim projektom napraviti, je da svaku pojedinu lokaciju napravimo prepoznatljivom vezano za povijest obitelji Frankopan, da isto tako napravimo kalendar događanja, ali i onu ponudu koju svaka lokacija ponaosob nudi, da si međusobno ne konkuriraju nego da se osnažuju i nadopunjuju – rekla je na predstavljanju Martina Furdek Hajdin, zamjenica župana.

Prezentacija Plana izazvala je brojne pohvale i raspravu okupljenih, a Plan će biti u javnoj raspravi dostupan zainteresiranoj javnosti koja će moći dati svoje primjedbe i prijedloge na isti.

Inače, šibenska Kocka domaća je tvrtka specijalizirana za savjetovanje u turizmu i kulturi  te projektiranje interijera. Iza sebe imaju niz zapaženih projekata kao što su Muzej betinske drvene brodogradnje, Interpretacijski centar šibenske katedrale u palači Galbiani, Posjetiteljski centar Adrion – srce planine u Makarskoj, te niz uspješno prijavljenih EU projekata.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.