Florijan Žižić o 'Neovisnima za Hrvatsku'

Šibenčani ostali uz Brunu Esih u raskolu u vrhu krajnje desnice. Troje izabrano u najviša stranačka tijela

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Florijan Žižić, nekadašnji predsjednik šibenske podružnice HSP Ante Starčević, izabran je u Predsjedništvo stranke ‘Neovisni za Hrvatsku’ čiji je sabor održan jučer u Zadru u svim, samo ne normalnim stranačkim okolnostima.

Uz Žižića, u Predsjedništvu je još osam članova, a iz Šibensko-kninske županije je u Nadzorni odbor stranke ušla Helena Junaković, inače predsjednica šibenskog ogranka te stranke, dok je Vjekoslav Čatlak ušao u stranački Časni sud.

Podsjetimo, Bruna Esih kao predsjednica stranke sazvala je sabor u Zadru na kojem su zajedali delegati iz pet županijskih organizacija, a Zlatko Hasanbegović, kao glavni politički tajnik stranke, imao je u isto vrijeme ‘sabor’ u Zagrebu na kojem je sudjelovala zagrebačka organizacija ‘Neovisnih za Hrvatsku’. Ipak, nakon skupa u Zagrebu, Hasanbegović je kazao kako to nije bio izborni sabor, a za odluku o sazivanju sabora u Zadru rekao je da je protustatutarna.

No, sabor stranke, nakon trosatnog zasjedanja u Zadru na kojemu je Esih potvrđena za predsjednicu, bio je kap koja je prelila čašu svemu što se u njoj događalo proteklih mjesec dana. Inače, stranka koja je sve do jučer nosila ime ‘Neovisni za Hrvatsku – Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović’, iz naziva je izbacila njihova imena.

– Koliko je vidljivo, u Zagrebu ipak nije održan sabor, jer nisu imali kvorum. Nikome zapravo nije jasno što su oni pokušali napraviti jučer i što se uopće događa zadnjih mjesec dana. Mi smo trebali imati izvještajni sabor na kojem bi rješavali tehničke probleme, međutim, skupina oko Zlatka je inzistirala na izvanrednom izbornom saboru na kojem bi se on kandidirao za predsjednika. Nitko od nas nema ništa protiv njega i svi smo ga na sastanku u Zagrebu molili da odradimo prvo izvještajni sabor. Nitko ne osprava njegovu kandidaturu, ali smo smatrali da još nije vrijeme za izborni sabor. Na ključno pitanje zašto se želi kandidirati za predsjednika stranke – odgovora nije bilo – kazao nam je Žižić.

Florijan Žižić/Arhiva/Šibenski portal
Florijan Žižić/Arhiva/Šibenski portal

Predsjednik šibensko-kninskog ogranka ‘Neovisnih za Hrvatsku’ tvrdi kako se članovi nisu nikad htjeli dijeliti na stranu Brune Esih ili Zlatka Hasanbegovića, ali su na koncu uvidjeli da je ona bila u pravu.

– U javnost su počeli izlaziti spinovi da se ona, tobože, želi kandidirati za predsjednicu Republike Hrvatske, što odgovorno tvrdim da nije istina. Ona je samo provodila odluke Predsjedništva, a na njezino traženje da joj se dostave stranački dokumenti i zapisnici, nije dobivala nikakve odgovore. Recite mi vi je li normalno da glavni tajnik predsjednici stranke pošalje praznu kuvertu? – govori Žižić.

Na pitanje je li istinita Hasanbegovićeva izjava u kojoj tvrdi da je cilj zadarskog sabora bio ‘stvoriti dvovlašće i dovesti do situacije da o političkoj sudbini stranke odlučuje Plenkovićevo Ministarstvo uprave’, Žižić odgovara negacijom.

– Sabor u Zadru je legalan sabor na kojem su sudjelovale sve županijske organizacije i njihovi predsjednici, izuzev delegata zagrebačke podružnice koji nisu bili pozvani, jer njihova imena nisu bila dostavljena predsjednici. Na druženju u Zagrebu nisu imali ni kvorum, dok su u Zadru sudjelovala 34 delegata – veli Florijan Žižić.

Izborni sabor u Zadru/Dino Stanin/PIXSELL

Unatoč raskolu na vrhu radikalne desnice, bivši HSP-ovac poručuje kako ‘Neovisni za Hrvatsku’ grabe naprijed.

– Stranka je ostala na okupu, potvrdilo se to na jučerašnjem saboru, a oni koji su mu se usprotivili ići će putem koji oni žele. Trenutno nam je u fokusu rješavanje unutarstranačkih problema i širenje podružnica, a što se tiče suradnje sa Suverenistima, s nekim ljudima iz te stranke smo u kontaktu, a mi nikad nikome nismo zatvorili vrata… – zaključio je Žižić.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.