SDP se zalaže za transparentnost svake potrošene lipe

SDP-ova Anita Jakšić: Imamo dva nekoordinirana HDZ-a i nestručne informatičare u Županiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U našoj županiji i u Šibeniku očito imamo dva nekoordinirana HDZ-a kad već treći put sazivaju Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu u isto vrijeme, a stručne službe im nisu u stanju same pripremiti online sjedncu, već Županija za to angažira vanjsku tvrtku, ustvrdila je Anita Jakšić, SDP-ova županijska vijećnica.

Konferencijom za medije o online sjednicama najavljenima za ponedjeljak SDP je danas, po riječima Joška Šupe, predsjednika županijske organizacije stranke, načeo svoj predizborni program u kojem će transparentnost biti na prvome mjestu.

– Gdje ima volje, ima i načina. Što se tiče naše županije odavno se zna da nema tu volje, a događanja oko angažiranja vanjske tvrtke za organiziranje online sjednice, pokazuju da tu nema niti znanja. Znanja nema zato što se ljudi godinama kadroviraju, ne po kompetencijama, već po ključu podobnosti ili rodbinsko-rođačkih veza. Mi ćemo ponuditi apsolutnu otvorenost i transparentnost – kazao je Šupe.

Argumentirao je to stavkom proračuna po kojoj će Ured župana za promidžbu u ovoj godini potrošiti 547 tisuća kuna.

– Ono što mi želimo i na čemu ćemo ustrajati jest da svaki stanovnik ove županije točno zna gdje je, do zadnje lipe, potrošeno tih 547 tisuća kuna. Odnosi se to i na sve ostale stavke iz proračuna za koje se mora znati kome se, koliko, kada i iz kojega izvora platilo. Gledamo li unazad vidjet ćemo da je naš župan potrošio 15 milijuna kuna na prmidžbu, reprezentaciju i doniranje onome za koga on kaže da treba – pojasnio je Šupe dodavši da će u Šibeniku za 15 milijuna kuna konačno biti izgrađen novi dječji vrtić.

Iz SDP-a najavljuju i interaktivnu mapu koncesionara na području Šibensko-kninske županije na kojoj bi bili dostupni podaci o koncesionarima, djelatnostima i njihovim uplatama u proračun.

– U zapisniku sa prošle sjednice Županijske skupštine, kojoj se odazvalo 25 od 42 vijećnika, vidljivo je da ni po jednoj točci dnevnog reda nije bilo komentara. Vladajući vijećnici služe samo da bi digli ruke bez zadiranja u tematiku ili problematiku po pojedinoj točci dnevnog reda – rekla je Anita Jakšić zadovoljna što se zaslugom oporbe na sljedećoj sjednici donosi najvažniji dokument Županije – Proračun, ali ne više putem Google obrasca, nego na online konferenciji.

Ono čime nije zadovoljna je neinformiranost vijećnika s tehničkim uputama za sudjelovanje u sjednici, iako su do nje ostala manje od četiri dana.

– Informatički odjel Županije nije se potrudio, niti dobio nalog da pripremi online sjednicu, već je angažirana vanjska tvrtka ‘Smart net’. Samo prije desetak dana u velebnom zadanju Trokuta održana je besplatna radionica za korištenje aplikacija s kojima se može održati sjednica online.Stručne službe županije vjerojatno nisu sudjelovale na toj radionici, već se troše naši novci za vanjsku tvrtku – zaklučila je Jakšić.


Pratite nas i na društvenim mrežama: