Za 18 mjeseci 332 nova studentska kreveta

S Lavčevićem ugovorena izgradnja Palacina. Zalog za buduće Sveučilište Šibenik

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ugovor o izvođenju građevinsko obrtničkih radova na Studentskom domu Palacin, vrijedan skoro 68,6 milijuna kuna potpisali su danas na tvrđavi Barone Tanja Radić Lakoš, v.d. dekana Veleučilišta u Šibeniku i Mate Sakić, predsjednik uprave tvrtke Lavčević. Planirani rok završetka radova je 18 mjeseci kada će studenti kojima je sada na raspolaganju oko 70 kreveta na Šubićevcu dobiti više od 300 novih kreveta na Palacinu.

Potpisivanju ugovora za najveći infrastrukturni projekt u visokom obrazovanju na području Šibensko-kninske županije nazočili su Marko Pavić i Ivan Malenica, ministri regionalnog razvoja i fondova EU i uprave Republike Hrvatske, župan Goran Pauk, zamjenika gradonačelnika Danijel Mileta, te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric.

– Izgradnju studentskog doma izuzetno priželjkujemo, kako mi na Veleučilištu u Šibeniku, vjerujem jednako tako i Studentski centar iz kojeg će i biti korisnici.Posljednjih godina Veleučilište u Šibeniku je naraslo i ovo je jedan od razvojnih projekata. Rastemo po broju studentskih programa, po projektima koje financiramo i provodimo, a rastemo i infrastrukturno. U ovome trenutku na Veleučilištu je u realizaciji preko 100 milijuna kuna različitih projekata i dajemo puni zamah razvoju visokog obrazovanja u Šibeniku – kazala je Radić Lakoš.

Prema idejnom projektu arhitekta Zorana Popovića na lokaciji napuštene vojarne u tri diletacije ukupne površine 7.863 četvorna metra bit će izgrađen studentski dom kapaciteta 332 kreveta raspoređenih u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba.

– Još malo i otvaramo još jedno gradilište u Šibeniku. Kažu neki da ih je puno, ja smatram da ih je taman i da je još jedno opet bi bilo taman. Imamo iskustva s Lavčevićem na poljani i ona ekipa koja je tamo ima sve preporuke Grada Šibenika. Uopće ne sumnjam da će ovi radovi na Palacinu teći svojim tokom i bolje od prosjeka u Hrvatskoj. Ovaj projekt je već uspio u svom prvom dijelu i značajan je za Šibenik koji svoj razvoj ne može temeljiti samo na turizmu, nego nam je bitno gospodarstvo te obrazovanje – rekao je Mileta.

Projektom se želi osigurati studentski standard za nedomicilne studente kroz organizirani smještaj s naglaskom na studente u nepovoljnom položaju, što je jedan od preduvjeta ostvarivanja jednakih prava na obrazovanje svim studentima, bez obzira na njihov socijalni i zdravstveni status.

– Ovo je vrlo bitna, hardverska karika na putu formiranja šibenskog sveučilišta s nekoliko studija i doktora znanosti. Čast je biti ovdje kada se potpisuje ugovor s jednom renomiranom tvrtkom s kojom sam kao dogradonačelnik Šibenika 2004. godine surađivao na izgradnji zgrade POS-a na Meterizama. Od tada idu te dobre vibracije s Lavčevićem, a danas su i s Poljanom potvrdili da zaslužuju ovaj projekt. Vjerujem da će i ovaj projekt Lavčević završiti, ako ne u roku, onda prije roka. S ovim domom sa tek 10 posto pokrivenih potreba studenata koji studiraju izvan mjesta prebivališta doći ćemo na više od 50 posto – poručio je Pauk.

Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a naglasio je kako je agencija od ministra Pavića dobila zadatak da u četiri godine izgrade 14 studentskih domova, od kojih je sedam završeno, sa šibenskim je šest u izgradnji i još samo se čeka početak gradnje u Zadru. Također je pohvalio izvođače iz Lavčevića koji su izgradili i Studentstski dom u Rijeci kao jedan od oglednih primjera kvalitete građenja i sadržaja prostora.

– Sentimentalno sam vezan za ovaj projekt. Ovaj Studentski dom bit će zalog za budućnost visokog obrazovanja u Šibeniku i on obvezuje i gradsku upravi, ali i Veleučilište i Studij energetike da nastave razvijati nove studijske programe. Nadam se da će 2021. godine, kada ovaj Studentski dom bude otvoren, biti i popunjen brojnim studentima koji će dolaziti studirati u Šibenik – kazao je Malenica.

Ministar Marko Pavić istaknuo je kako je aktualna Vlada podigla ugovaranje europskih fondova sa devet na 76 posto.

– Najbolji primjer na koji način europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, možda nisu toliko izdašni projekti poput Aglomeracije u Šibeniku, ali mislim da su to šibenske tvrđave. One su simbol korištenja europskih fondova, koji mijenjaju ne samo vizuru, nego sentiment, turizam i ekonomiju pojedinog grada. Kao bivši predsjednik Udruge mladih znanstvenika znam što znači znanost i visoko obrazovanje, tako da pored tih tvrđava, cijenim projekt Veleučilišta koje će privlačiti i međunarodne studente – poručio je Pavić.

Ukupna vrijednost projekta je 85,3 milijuna kuna od čega je nešto manje od 80 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz operativni program Konkurentnost  i kohezija.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.