Rekordno dugi stečaj: Imovina ‘Revije’ na prodaji trinaesti put!

Imovina nekadašnje šibenske tekstilne tvrtke Revija pokušat će se prodati na trinaestoj javnoj dražbi što je zakazana za siječanj 2017. godine. Stečaj nad tim poduzećem proglašen je prije 15 godina i uvjerljivo je u samom vrhu u Hrvatskoj po trajanju tog neuspjelog postupka. Trgovački je sud za početnu cijenu odredio  12.720.609,90 kuna, a nekretnine se ne mogu prodati ispod tog iznosa. Riječ je o pogonima, upravnoj zgradi, skladištu i portirnici u Bilicama koji se prodaju kao cjelina. Podsjetimo, vještaćenjem prije dvije godine ta je imovina s 24 ‘spala’ na nešto više od 12 milijuna kuna.

Ono što je u dosadašnjim pokušajima prodaje bio jedan od najvećih problema je  razlučno pravo koje nad imovinom ima država, odnosno Ministarstvo financija kao i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, kojima je Revija ostala dužna 65 milijuna kuna.

Jedino su pokretnine, odnosno profesionalni šivaći strojevi i sitni inventar slobodni od potraživanja vjerovnika, a za njih je vještak odredio početnu cijenu od 321.714 kuna i također se ne mogu prodati ispod tog iznosa. Radnice, inače, godinama čekaju prodaju svog odavno ugašenog poduzeća jer potražuju oko 9,3 milijuna kuna priznatih u stečaju za plaće i otpremnine s tim da su manji dio novca, nešto više od tri milijuna kuna dobile prije nekoliko godina od prodaje imovine koju je Revija imala u Šibeniku.

U svim tim godinama jedina ozbiljna ponuda bila je ona čakovačkog Betexa koji je u Bilicama želio pokrenuti progon za šivanje radne odjeće, no nisu uspjeli pregovori s državom od koje je Betex očekivao oprost dugovanja s obzirom na namjeru pokretanja proizvodnje i zapošljavanja radnica. Čak su i dvije domaće tvrtke Djelo iz Unešića i šibenski Inter još 2007. godine htjele kupiti Reviju, ali su na kraju i oni odustali.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.