Puno novih vijećnika u Skupštini, ali izgleda da će u glavnim ulogama ostati Dujić i Petrina

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Konstituirajuća sjednica Skupštine Šibensko-kninske županije nagovijestila je u kakvoj će se atmosferi odvijati sve sjednice u sljedeće četiri godine uz tanku većinu koju je HDZ, koji ima 21 vijećnika od ukupno 42, osigurao s tri glasa vijećnika SDSS-a.

Upravo njihovi zamjenski mandati sporna su točka na koju je upozorio Stipe Petrina tvrdeći kako ostavke izabranih vijećnika nisu ovjerene kod javnog bilježnika te kako je zbog toga konstituirajuća sjednica nelegalna.

skupstina konstituiranje2017 (11)

Već u prvom koraku konstituiranja Skupštine Petrina je prozvao Editu Grubišić, predstojnicu Ureda Državne uprave za nepoznavanje zakona i Poslovnika Skupštine te je tražio da se ponovno prozovu, ali, ovaj put, samo izabrani vijećnici, a da zamjenski vijećnici mogu sudjelovati u radu tek kada Mandatna komisija potvrdi njihove mandate. Uz nekoliko pokušaja Edite Grubišić da nastavi kako je planirala, na kraju je i bilo onako kako je Petrina tražio.

Zbog izbora na nespojivu dužnost Gorana Pauka iz HDZ-a zamijenio je Ante Vrcić, a Anju Šimpragu, zamjenicu župana, Mirko Vojnović iz SDSS. Ostavke iz osobnih razloga dali su SDSS-ovi Ognjen Vukmirović i Željko Džepina, a njih su zamijenili Dragan Vukmirović i Sanja Kosier, Franka Vidovića iz SDP-ove koalicije zamijenila je Kristijana Jerkov, a Milivoja Gracina sa liste Stipe Petrine, Ante Šolić. Kako je u Skupštinu izabrano troje zastupnika srpske nacionalne manjine po sili zakona ušao je i 42. vijećnik Stevo Žeželj sa Nezavisne liste Stipe Petrine.

skupstina konstituiranje2017 (28)

Petrina je ponovno predložio da se sjednica prekine kako bi se obavile konzultacije s Ministarstvom uprave oko ostavki vijećnika koje nisu ovjerene kod javnog bilježnika pa, po njegovom tumačenju, nisu važeće i zamjenski vijećnici na sjednici nemaju pravo glasa.

– Ovdje se namjerno krši procedura i ja to ne želim trpiti. Tražim na uvid ostavke Anje Šimprage i ostalih iz SDSS-a jer svaka ta ostavka mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, rekao je Petrina, koji se nije dao s govornice.

skupstina konstituiranje2017 (30)

– Tvrdim da za stavljanje mandata u mirovanje nije potrebna ovjera javnog bilježnika, a ako želite možete uputiti prigovor Ministarstvu uprave. Ako sumnjate uputit ćete prigovor i tada dobiti ostavke na uvid. Tvrdim da su ispunjene sve zakonske norme i da možemo pristupiti izboru predsjednika, rekao je Dujić.

Kako oporba za svoj prijedlog da predsjednik Skupštine bude Krunoslav Mazalin iz HSU-a nije imala potpise trećine vijećnika, glasovalo se samo o prijedlogu HDZ-a te je za predsjednika izabran Nediljko Dujić, a za njegovu zamjenicu Tanja Radić Lakoš.

skupstina konstituiranje2017 (35)

Za Nediljka Dujića glasalo je 20 vijećnika sa liste HDZ-a, troje iz SDSS-a, dok jednog vijećnika s liste HDZ-a danas nije bilo na sjednici. Protiv je bio jedan vijećnik, a 17 suzdržano.

skupstina konstituiranje2017 (21)

– Ovdje ne smije biti ničega osobnog i razlika mišljenja je bogatstvo demokracije. Moj je jedini cilj da ova Skupština radi po zakonima RH, po Statutu Šibensko-kninske županije i Poslovniku. Trudit ću se, kao i protekle četiri godine, da svaki od vas ima pravo na iznošenje svoga mišljenja bez obzira koliko Skupština trajala, koliko se to sviđalo bilo komu  Mi smo izabrani od građana Šibensko-kninske županije i građani imaju pravo glasa u Skupštini bez obzira sviđalo se to vladajućoj većini ili ne, poručio je Dujić.

Stipe Petrina po završetku sjednice više nije toliko gorljivo želio osporiti legalnost konstituirajuće sjednice, ali ustraje u tome da je prekršen zakon i Poslovnik.

skupstina konstituiranje2017 (23)

– Ode je jasno da je prekršena elementarna procedura i zakon, ali to je uobičajeni folklor gospođe Edite Grubišić. Nije ovo prvi put, već tri izborna ciklusa ovo se ponavlja. U zakonu je jasno navedeno, ako gospoda ne mogu obnašati dužnosti silom zakona, onda su to ostavke i onda nema potrebe za ovakvim farsama koje oni izvode. Ako je točno ono što ja kažem, onda je apsolutno konstituiranje županijske Skupštine nelegalno jer troje pod navodnike vijećnika iz redova manjina danas nisu smili glasati. Ovdje su svi eksponenti ministarstva, čitavo vrijeme krše proceduru, predlaže se nova točka dnevnog reda, a ne otvara rasprava o dopuni dnevnog reda. Njima se žuri, njima je ta većina jako tanka jer niko neće s njima, rekao je Petrina.

skupstina konstituiranje2017 (17)


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.