Drugog dana bitke

Prije 29 godina poginuo prvi šibenski branitelj: Marinka Karduma na mostu je mučki ubio oficir JNA

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Marinko Kardum, pripadnik specijalne policije, poginuo je na današnji dan prije 29 godina na prilazu istočnoj strani Šibenskog mosta.

Naime, drugog dana bitke za Šibenik, 17. rujna 1991. godine, tijekom noći i u ranim jutarnjim satima, JNA pojačava snage tenkovima i oklopnim borbenim vozilima oko Šibenskoga mosta i raskrižja na magistrali s benkovačkom cestom. Oko 7.30 sati počinje opći združeni napad JNA na grad sa Šibenskoga mosta, iz vojarni, s ratnih brodova u luci i borbenim zrakoplovima s težištem na civilne ciljeve koji nemaju nikakvu vojnu važnost.

Kardum je pokušao uništiti jedno oklopno vozilo u koloni koja je nadirala prema gradu i pri tome bio teško ranjen s nekoliko metaka iz mitraljeza s oklopnog transportera. Nakon ranjavanja, dok je nemoćan ležao na cesti, mučki ga je ubio oficir JNA koji je izašao iz transportera.

Njegovo tijelo pripadnici JNA prebacili su potom u Knin, nakon mjesec dana je razmijenjeno, a njegovu žrtvu za slobodnu nam Hrvatsku teško su prihvatili otac koji je preminuo 1995., a majka godinu poslije.

Na današnji dan na mjestu stradanja Marinka Karduma cvijeće i svijeće položit će pripadnici udruge Specijalne policije Domovinskog rata ‘Jastrebovi’.

Također, u okviru obilježavanja obljetnice Rujanskog rata, u katedrali sv. Jakova s početkom u 19 sati bit će održana misa za pokojnog biskupa msgr. Srećka Badurinu te za sve poginule hrvatske branitelje.


Pratite nas i na društvenim mrežama: