Škola počinje 7. rujna 

Predstavljene upute za početak škole: Evo tko će sve i kada morati nositi maske, što ako se pojavi zaraza

Škola počinje 7. rujna u svim županijama, a kako bi ona trebala izgledati predstavljeno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministar Radovan Fuchs zajedno s Ivanom Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja HZJZ-a te koordinatoricom Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine predstavili su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

– Ova uputstva odnose se na djecu predškolske i školske dobi. Uvijek postoji mogućnost zaraze u kućanstvu. Upute su pisane na način da svaka škola i vrtić moraju napraviti sve što se može i prilagoditi specifičnostima jer su uvjeti drugačiji diljem Hrvatske. Osnovno pravilo je da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili ima saznanja da je zaražen. Treba održavati razmak, treba odvajati druge i smanjiti kontakte, treba održavati higijenu i redovito provjetravati -rekla je Ivana Pavić Šimetin na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Nastavu je potrebno organizirati da učenici dolaze u kontakt sa što manje nastavnika, a to će se postići blok nastavom. Također, nastava neće za sve počinjati u isto vrijeme, piše RTL

– Za učenike od 5. do 8. potrebna je distanca od 1,5 metar, a za srednjoškolce i do 2 metra. Ako su iscrpljene sve druge mogućnosti, može se razmišljati o turnusima da jedni učenici idu u jednom periodu, drugi u drugom, ovisno o tome kako će škola smatrati da je najbolje, rekla je.

U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, može se organizirati jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće…

Lokalni stožer za pojedine škole gdje je dobra epidemiološka situacija može ukinuti obvezu nošenja maski.

Maske su obvezne za predmetne nastavnike, za odgajatelje i učitelje kada prolaze hodnicima i kada kontaktiraju s drugim odraslim osobama.

Obvezne su i kod intimne njege male djece, za roditelje kad dolaze u škole, u javnom prijevozu, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od 1,5 metra do 2 metra (za srednjoškolce).

– Ako ima razmaka, ne moraju nositi maske-  objasnila je Pavić Šimetin.

Neće se mjeriti temperatura djeci kod ulaza u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu dok starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i onu u vrtićima trebat će se upisati temperatura.

-Kad se utvrdi da neko dijete ima simptome, ono više ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, odvaja se od drugih učenika i pozivaju se roditelji da dođu po njega. No, neće se raditi panika zbog jednog slučaja – objasnila je Pavić Šimetin.

Ravnatelj mora obavijestiti epidemiologa ako ima više djece sa simptomima. Tada započinje epidemiološki nadzor. Ako je netko pozitivan, djeca koja su bila u kontaktu (vrtićka gripa, razred) ići će u mjeru samoizolacije.

Ministar Radovan Fuchs naglasio je da je razlika pohađanja škole od 1. do 4. razreda i onih u višim razredima. Mlađi su u jednom razredu, ne idu vani, ne miješaju se i oni ne moraju nositi masku.

Viši razredi će se dijeliti, kako bi djeca mogla sjediti bez maski na potrebnom razmaku. Ako je učionica premala i ne mogu imati distancu, nosit će maske.

Neki osnivači su najavili da će osigurati maske za školarce, a za sada ih ministarstvo neće distribuirati, ali će pomoći tamo gdje bude trebalo, rekao je ministar.

– Jedna platnena maska košta osam kuna. Da se mene pita, dao bih djetetu dvije maske dnevno. One druge dvije su u pranju. Mislim da to neće biti takvo opterećenje”, kazao je Fuchs.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.