Škola počinje 7. rujna 

Predstavljene upute za početak škole: Evo tko će sve i kada morati nositi maske, što ako se pojavi zaraza

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Škola počinje 7. rujna u svim županijama, a kako bi ona trebala izgledati predstavljeno je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministar Radovan Fuchs zajedno s Ivanom Pavić Šimetin, zamjenicom ravnatelja HZJZ-a te koordinatoricom Radne skupine za razradu i predlaganje mjera za početak školske godine predstavili su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

– Ova uputstva odnose se na djecu predškolske i školske dobi. Uvijek postoji mogućnost zaraze u kućanstvu. Upute su pisane na način da svaka škola i vrtić moraju napraviti sve što se može i prilagoditi specifičnostima jer su uvjeti drugačiji diljem Hrvatske. Osnovno pravilo je da u školu ne ide onaj koji ima simptome ili ima saznanja da je zaražen. Treba održavati razmak, treba odvajati druge i smanjiti kontakte, treba održavati higijenu i redovito provjetravati -rekla je Ivana Pavić Šimetin na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Nastavu je potrebno organizirati da učenici dolaze u kontakt sa što manje nastavnika, a to će se postići blok nastavom. Također, nastava neće za sve počinjati u isto vrijeme, piše RTL

– Za učenike od 5. do 8. potrebna je distanca od 1,5 metar, a za srednjoškolce i do 2 metra. Ako su iscrpljene sve druge mogućnosti, može se razmišljati o turnusima da jedni učenici idu u jednom periodu, drugi u drugom, ovisno o tome kako će škola smatrati da je najbolje, rekla je.

U razredima s većim brojem djece, ako nema drugog rješenja, može se organizirati jedan tjedan pohađanje nastave u školi, drugi od kuće…

Lokalni stožer za pojedine škole gdje je dobra epidemiološka situacija može ukinuti obvezu nošenja maski.

Maske su obvezne za predmetne nastavnike, za odgajatelje i učitelje kada prolaze hodnicima i kada kontaktiraju s drugim odraslim osobama.

Obvezne su i kod intimne njege male djece, za roditelje kad dolaze u škole, u javnom prijevozu, za nastavnike kod nastave u kući učenika, za pomoćnike u nastavi, komunikaciju među nastavnicima, za učenike od 5. do 8. razreda ako se ne može postići razmak od 1,5 metra do 2 metra (za srednjoškolce).

– Ako ima razmaka, ne moraju nositi maske-  objasnila je Pavić Šimetin.

Neće se mjeriti temperatura djeci kod ulaza u školu, ali se apelira na roditelje da izmjere temperaturu prije odlaska u školu dok starija djeca sama to trebaju raditi. Za mlađu djecu i onu u vrtićima trebat će se upisati temperatura.

-Kad se utvrdi da neko dijete ima simptome, ono više ne dolazi u školu. Ako se dogodi u školi, odvaja se od drugih učenika i pozivaju se roditelji da dođu po njega. No, neće se raditi panika zbog jednog slučaja – objasnila je Pavić Šimetin.

Ravnatelj mora obavijestiti epidemiologa ako ima više djece sa simptomima. Tada započinje epidemiološki nadzor. Ako je netko pozitivan, djeca koja su bila u kontaktu (vrtićka gripa, razred) ići će u mjeru samoizolacije.

Ministar Radovan Fuchs naglasio je da je razlika pohađanja škole od 1. do 4. razreda i onih u višim razredima. Mlađi su u jednom razredu, ne idu vani, ne miješaju se i oni ne moraju nositi masku.

Viši razredi će se dijeliti, kako bi djeca mogla sjediti bez maski na potrebnom razmaku. Ako je učionica premala i ne mogu imati distancu, nosit će maske.

Neki osnivači su najavili da će osigurati maske za školarce, a za sada ih ministarstvo neće distribuirati, ali će pomoći tamo gdje bude trebalo, rekao je ministar.

– Jedna platnena maska košta osam kuna. Da se mene pita, dao bih djetetu dvije maske dnevno. One druge dvije su u pranju. Mislim da to neće biti takvo opterećenje”, kazao je Fuchs.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.