Flurone zasad nema

Potvrđena 23 slučaja gripe u našoj županiji. Najviše na kninskom području

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije bilježe 23 slučaja infekcije gripom i to pretežno na kninskom području, što potvrđuje da i taj virus kola među populacijom.

– Detektirana su 23 slučaja zaraze gripom kod osoba koje nisu covid pozitivne tako da u našoj županiji još ne bilježimo niti jedan slučaj kombinacije nazvane fluorona. To su oni slučajevi za koje imamo dokaz, realno da ima i više oboljelih od gripe. Nije to, dakako velika brojka, ali eto pomalo ‘kapa’. Cijelu prošlu sezonu nismo imali zabilježen niti jedan slučaj gripe, a kako je riječ o respiratornim virusima koji se šire istim putevima prijenosa, to ne čudi s obzirom na epidemiološke mjere – kazala nam je Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda.

Po uputama iz HZJZ-a još nije kasno za cijepljenje protiv gripe.

– Cjepivo protiv gripe smo distribuirali liječnicima obiteljske medicine, a cijepiti se može i kod nas u Zavodu. Za sada naši liječnici ne vraćaju još neiskorišteno cjepivo pa pozivamo sugrađane da iskoriste mogućnost i cijepe se. To se posebno odnosi na osobe kompromitiranog imuniteta jer i gripa u nekim slučajevima može biti vrlo opasna bolest – poručuje Dulibić.

Mogućnost istovremene zaraze covidom-19 i gripom, pojavom i tog virusa među populacijom, postaje sve izvjesnija. Uz epidemiološke mjere koje štite od obiju infekcija, cjepivo je jedina preventiva i zaštita od teških oblika bolesti.


Pratite nas i na društvenim mrežama: