Veliko priznanje

Poljana nominirana za nagradu arhitektonskih realizacija ‘Piranesi’

FOTO: Nino Milin
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Za Nagradu ‘Piranesi’, godišnje priznanje za najuspješnije nove arhitektonske realizacije iz Austrije, Češke, Hrvatske, Grčke, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije nominirana je i šibenska Poljana.

Arhitekt i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš,  službeni hrvatski selektor nagrade, naime,  središnji je gradski Trg Poljana u Šibeniku uvrstio među pet najuspješnijih realiziranih nacionalnih projekata uz Centar za posjetitelje i sustav promatračnica prirode Lonjskog polja, Studentski dom u Dubrovniku, SEECEL centar u Zagrebu i projekt 4 kuće za 4 brata u Zadru.

Kriteriji za selekciju radova i dodjelu nagrade su dobro promišljena integracija u urbani ili prirodni okoliš, suvremeno i inovativno oblikovanje, poštivanje prirodnog i kulturnog nasljeđa, suvremeno razumijevanje tradicionalnih i autohtonih arhitektonskih elemenata, inovativni detalji, suptilno i promišljeno korištenje boje, tekstura i svjetla i prostorno oblikovanje usklađeno s kontekstom.

To važno arhitektonsko priznaje prošle godine nije dodijeljeno radi pandemije, a nije održana ni prateća arhitektonska konferencija, pa su stoga u selekciju uvršteni, uz ovogodišnje i lanjske, i projekti realizirani 2019. godine.

Proglašenje pobjednika i dodjela same nagrade kulminacija je međunarodne arhitektonske konferencije Piranski dani arhitekture, koja se od 1983. održava u Piranu u Sloveniji.

Na skupu će izlaganja održati niz arhitekata iz Europe i svijeta, a među njima će biti i hrvatski arhitektonski ured SKROZ (Margita Grubiša, Marin Jelčić, Daniela Škarica i Ivana Žalac).


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.