U listopadu četiri osobe poginule

Policija zbog velikog porasta prometnih nesreća u županiji najavila pojačanu kontrolu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Obzirom na povećan broj prometnih nesreća kao i povećan broj stradalih osoba u prometu na području Šibensko-kninske županije, policija će u narednom periodu provoditi pojačanu kontrolu prometa.

U devet mjeseci 2021. godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 280 prometnih nesreća s nastradalim osobama od kojih 174 s lakše ozlijeđenima, 97 s teško ozlijeđenima i devet s poginulim osobama. Ukupni broj prometnih nesreća s nastradalima povećao se za 87  ili 45 posto u odnosnu na prošlu godinu, broj nesreća s lakše ozlijeđenima veći je za 50 ili 28,7 posto, broj nesreća s teško ozlijeđenima veći je za 29  ili 42,6 posto, a broj nesreća s poginulim osobama veći je za 8  ili 800 posto, u odnosu na prošlu godinu.

 

Zajedno u svim nesrećama nastradalo je 390 osoba,  od kojeg broja je 11 osoba smrtno stradalo, 117 osoba je teško ozlijeđeno, a 262 osobe su lakše ozlijeđene. Ukupan broj nastradalih povećan je za 118 osoba ili 43,4 posto, broj lakše ozlijeđenih veći je za 72 osobe ili 37,9 posto, broj teže ozlijeđenih je veći za 36 osoba ili 44,4 posto, a broj poginulih veći je za 10 osoba ili 1000 posto.

 

U listopadu 2021. dogodile su se  četiri prometne nesreće s poginulim osobama, u jednoj je došlo do naleta automobila na dijete na pješačkom prijelazu, dok su tri dana zaredom uslijedile tri nesreće u kojima su poginuli vozači motocikla (1. neprilagođena brzina vozača motocikla, 2. uslijed nepropisnog skretanja automobila na kojeg nalijeće vozač motocikla bez vozačke dozvole A kategorije dok je pretjecao preko pune linije, 3. maloljetni vozač je nepropisno pretjecao motociklom upravljajući prije stjecanja prava, neregistriranim motociklom te nije imao pravilno pričvršćenu zaštitnu kacigu), a kojim nesrećama je postojeći negativni trend stanja sigurnosti dodatno pogoršan.

 

Iako je i do sada Policijska uprava šibensko-kninska kontinuirano poduzimala preventivno represivne akcije i druge aktivnosti usmjerene na sprječavanje nastanka prometnih nesreća s nastradalim osobama, a svaka od akcija je bila najavljena i medijski popraćena, do kraja 2021. će se aktivnosti pojačati formirajući dodatne ophodnje za nadzor prometa od policijskih službenika svih linija rada i češćim angažiranjem Mobilne jedinice prometne policije iz Ravnateljstva policije, tzv. „Cobre“, na području Šibensko-kninske županije, priopćeno je iz šibenske policije.

 

Pojačani nadzor prometa na cestama će se provoditi vremenski i prostorno usmjeren prema počiniteljima prekršaja zbog kojih najčešće evidentiramo prometne nesreće s teškim posljedicama i doprinose težini stradavanja osoba, prioritetno:

– nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila,

– vožnja pod utjecajem alkohola i droga,

– nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica u vozilima,

– nepropisna uporaba mobilnog telefona i drugih uređaja za vrijeme vožnje, tzv. distrakcija vozača,

– prekršaji vozača motocikla i mopeda,


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.