Polako, ali sigurno: Tvrđava sv. Nikole konačno će biti stavljena u funkciju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Projekt za izradu dokumentacije kojom bi se u funkciju stavila tvrđava sv. Nikole, ukupne vrijednosti 2,6 milijuna kuna, danas je predstavljen u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića. Nositelj je županijska javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije koja je taj projekt aplicirala u suradnji sa Županijom i Razvojnom agencijom.

– Projekt je potpisan 5. listopada i trebao bi trajati do iduće godine. Projektna dokumentacija je kompletna i uz pomoć nje ćemo moći zatražiti sredstva Europske unije. Ono što je bitno je da to nisu samo klasični radovi sanacije i rekonstrukcije. Bit će radova i svjetlotehnike, unutarnjeg uređenja, kao i plan upravljanja koji je uvjetovao i UNESCO. Kod ovog projekta je bitno da temeljno kulturno dobro ostane maksimalno sačuvano – istaknula je ravnateljica ustanove Priroda Anita Babačić Ajduk.

Župan Goran Pauk dodao je kako je tvrđava ušla u UNESCO-vu kulturnu baštinu i to je fantastičan početak priče.

– Potpisnici smo projekta koji bi nam omogućio stvaranje ukupne projektne dokumentacije koja bi nam u konačnici trebala kazati kako će tvrđava izgledati, što će se na njoj raditi i na koji način će se rekonstruirati – objasnio je Pauk.

Županija i njezine ustanove još su i u završnoj fazi ocjenjivanja projekta kojom bi Minerskoj dali poseban sadržaj. Riječ je o projektu vrijednom dvadesetak milijuna kuna koji će stvoriti ono od čega se želi rasteretiti tvrđava.

– Tvrđava bi trebala biti jedan prostor, objekt koji će služiti posjećivanju i razgledavanju bez krupnih i velikih sadržaja na samoj tvrđavi. Nama ide na ruku to što je cijeli kanal sv. Ante zaštićeni krajobraz gdje imamo mogućnosti smještati te ugostiteljske, izložbene i ine sadržaje van same tvrđave – rekao je Pauk.

Do početka ove sezone u Županiji namjeravaju osigurati siguran dolazak na tvđavu uz pomoć ograde. Posjetitelji na svoju odgovornost na sv. Nikolu moći samo morskim putem, a kopneni ulaz se traži, odnosno smišlja se način kako doći s kopna.


Pratite nas i na društvenim mrežama: