Govori dvojice predsjednika

Plenković i Milanović pred spomenikom ‘Oluja 95.’ o pomirbi i zrelom društvu 25 godina nakon rata

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Na središnjem kninskom trgu govore su, nakon umirovljenog generala Ante Gotovine, održala trojica predsjednika Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran Milanović.

– Današnji dan je u znaku pobjede, zahvalnosti i ponosa, prožet je pomirbom i pijetetom, koji su temelji hrvatskog zajedništva. Poseban je osjećaj govoriti iz drevnog Knina, Zvonimirova grada, kazao je premijer Andrej Plenković.

Istaknuo je da je povijesni trenutak kada prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman ljubi hrvatsku trobojnicu na Kninskoj tvrđavi jer je to značilo kraj rata i povratak stotina tisuća prognanih.

– Današnji dan budi i ponos, na umu su nam hrabrost, odlučnost, sloga i slava koju je hrvatski narod tih dana pokazao. Želimo da naši mladi budu ponosni, da Hrvatsku razvijaju kao zemlju samosvjesnih ljudi koji drže do nacionalnih vrijednosti. Pobjednik koji ne zna praštati, sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi, riječi su Franje Tuđmana u Vukovaru 1997. koje je uputio budućim hrvatskim povratnicima i lokalnom srpskom stanovništvu. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo. Svaki takav čin je ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata. Svjesni smo da je pobjeda u Oluji bila traumatična za brojne hrvatske Srbe. Imajmo svi hrabrosti i ljudskosti da podjednako iskažemo pijetet prema svim žrtvama. Iskrena pomirba može se graditi samo na istini. Svi zločini koji je zastarijevaju nastavit će se i dalje procesuirati. Hrvatska je bila napadnuta i kao pobjednica pružila je ruku pomirbe i sada gradi svoju budućnost, zaključio je svoje obraćanje Andrej Plenković.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović kazao je u Kninu kako svim hrvatskim ljudima, hrvatskim građanima, vojnicima, braniteljima, ratnim zapovjednicima želi sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

– Čast mi je i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici oslobođenja Hrvatske. Jako dugo je razdoblje 25 godina u formiranju jednog čovjeka. Djeca koja su tada rođena, danas su već formirana. U ovih 25 godina mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina. O tome nam svjedoči i govor premijera Plenkovića, kojega toplo pozdravljam i vjerujem da će se pretočiti u stvarnost i kulturu srca, koja će nas obilježavat kao naciju i napredno, otvoreno, građansko, ali i etničko društvo države hrvatskog naroda, kazao je Milanović.

Istaknuo je da je 25 godina ‘voda duboka te je vrijeme da se u njoj ogledamo i da ne govorimo nužno o zajedništvu, jer ono u demokraciji nije uvijek u potpunosti moguće, ali da budemo zajedno, da se okupimo i razgovaramo o stvarima koje nas spajaju i dijele’. Potom se u svom govoru osvrnuo ‘o etapama puta do pobjede i odnosima Hrvat i Srba’. Pozivajući se na jednog velikog državnika Milanović je izdvojio četiri segmenta kojima je taj državnik opisao put svoje države do pobjede.

– U ratu je bitna odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost, a u miru dobra volja. To je univerzalno i primjenjivo i za naš put. Napali su nas oružjem koje smo mi i Slovenci plaćali. Rat nismo htjeli jer ga nitko normalan ne želi. Bili smo zatečeni i suočeni sa situacijom za koju se nitko nije spremao, rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitavši okupljenima Dan pobjede podsjetio se veličanstvenog trenutka podizanja hrvatskog barjaka na kninskoj tvrđavi istaknuvši kako je upravo Domovinski rat temelj samostalne i suverene hrvatske države.

– Iako brojni danas nisu s nama u Kninu zbog epidemiološke situacije u kojoj smo se našli, vjerujem da smo svi srcima upravo na ovome mjestu, da slavimo ovu obljetnicu s velikim poštovanjem – rekao je Jandroković.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.