Picula: ‘U kratko vrijeme koronavirus je ugrozio baštinu EU-a izgrađenu proteklih desetljeća’

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula na današnjoj je plenarnoj sjednici održanoj povodom stanja u Europskoj uniji nakon prve godine mandata ovog sastava Europskog parlamenta i Europske komisije održao govor i sudjelovao u raspravi s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen.

– EU odavno nije više eksperiment nego politička činjenica. Jedinstvena u povijesti. Međutim, EU je danas na raskrižju. U prvim tjednima pandemije mnogi su pitali hoće li EU iz ove krize izaći ista, promijenjena ili neće ni izaći? U kratko vrijeme korona-virus je ugrozio baštinu EU-a izgrađenu proteklih desetljeća. Govorom o stanju Unije ponudili ste razloge za novi europski optimizam, kao dogradnju dogovora postignutog ljetos i velikog očekivanja građana, koji itekako osjećaju posljedice ekonomskih nedaća bez presedana u novije doba. Iskoristimo krizu, ostvarimo Zeleni plan, nastavimo proces digitalizacije, pokrenimo zdravstvenu uniju, uložimo više u znanost i istraživanja, oslanjajući se na jaku kohezijsku politiku. Npr. otoci su energetskom tranzicijom dokazali da mali pomaci mogu imati veliki učinak. Naš oporavak i rast moraju biti održivi, a isplata europskih sredstava utemeljena na vladavini prava. Jačajmo zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku kvalificiranim odlučivanjem te obnovom politike proširenja zajamčimo snažniju Uniju u sve kaotičnijem međunarodnom okruženju – kazao je.

U svom obraćanju zastupnicima Von der Leyen je istaknula ambiciozni program za izlazak i ekonomske krize te najavila prvi izvještaj o vladavini prava u zemljama članicama do kraja mjeseca. Ujedno je najavila reviziju cjelokupnog europskog klimatskog i energetskog zakonodavstva tako bi se ostvario cilj smanjenja CO2 emisija od 55 posto do 2030.

Od vanjsko političkih tema, pozvala je na ponovnu izgradnju transatlantskog partnerstva, pozdravila otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Kinu nazvala partnerom i rivalom te osudila najnovije postupke Rusije i Turske. Ujedno je pozvala na odlučivanje o kršenjima ljudskih prava i sankcijama prema trećim zemljama kvalificiranom većinom glasova zemalja članica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.