Odana počast civilima ubijenim u selima Varivode i Gošić

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

U selima Varivodama i Gošiću održane su komemoracije i vjerski obred za 16 srpskih civila ubijenih nakon vojno-redarstvene akcije Oluje. Riječ je o civilima, uglavnom starije životne dobi, koji su ubijeni krajem kolovoza i rujna 1995. Komemoraciju su organizirali Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje.

Na 23. komemoraciji civilnim žrtvama bio je i Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeće koji nije htio komentirati jučerašnji napad na njega na zagrebačkom Dolcu.

– Ne ovdje i ne danas – kratko je poručio Pupovac, koji je oko ruke imao svezanu bijelu traku naglašavajući činjenicu da su ubijeni bili nevine žrtve.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXELL
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXELL

Na komemoraci je govorila i Vesna Teršelič, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, a prisutni su bili Anja Šimpraga, zamjenica šibensko-kninskog župana i Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

– Ono što se dogodilo u Varivodama nije napravila ‘Oluja’, niti hrvatska politika i hrvatski narod, već su to napravili zločinci s obzirom da je zločin pojedinačan i odnosi se na osobu kao što su to pojedinačne žrtve kojim svakom od njih treba zapamtiti ime, ali i znati da onaj tko je to počinio za to treba odgovarati. Ja ne želim da hrvatski narod i država nosi bilo kakav krimen nekog zločinca. Dosta je bilo 80 godina poistovjećivanja hrvatskog bića sa zločinima počinjenima u Drugom svjetskom ratu. Ne želimo nositi tuđi teret zločina na svojim leđima – istaknuo je Jelić.

U Gošiću je 27. kolovoza 1995. ubijeno sedam starijih osoba, a gotovo dva mjeseca nakon Oluje, 28. rujna 1995. i devet mještana Varivoda. Svi ubijeni bili su civili, a u selima ni ranije niti u vrijeme ubojstava nije bilo nikakvih ratnih aktivnosti. Za ta ubojstva još uvijek nitko nije optužen.

Fotografije: Hrvoje Jelavić/PIXSELL


Pratite nas i na društvenim mrežama: