Na snagu stupile četiri odluke

Od danas živimo novi ‘normalni’ život. Evo što se sve otvara i koja pravila vrijedeFoto: Ilustracija/Arhiva

S današnjim danom na snagu su stupile četiri nove Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Riječ je o prvoj fazi popuštanja mjera u kojoj će svoja vrata ponovno otvoriti neprehrambene trgovine, knjižare, knjižnice i muzeji, a vraća se i javni gradski prijevoz.

U Odluci o radnom vremenu i načinu rada trgovina, između ostalog piše kako će se radno vrijeme prodavaonica, skladišta, tržnica na veliko, tržnica na malo i drugih oblika prodaje robe izvan prodavaonice vratiti u obliku kao što je bilo prije proglašene epidemije bolesti COVID-19, izuzev nedjelje, blagdana i neradnih dana kada neće smjeti raditi. Također, prodaja na veliko voća, povrća i cvijeća dozvoljena je od 5 do 8 sati.

‘Navedeni prodajni objekti u kojima radno vrijeme traje duže od 10 sati, obvezni su organizirati dvokratno radno vrijeme, pri čemu kod takve organizacije radnog vremena, radi čišćenja i dezinfekcije prostora prodavaonica i izmjene radnika koji u njima rade, prekid rada ne može biti kraći od jednog sata’, navedeno je u odluci Nacionalnog stožera.

Nedjeljom, blagdanima i neradnim danima iznimno je dopušten rad kioscima, pekarnicama, trgovinama kruhom i pekarskim proizvodima i trgovinama na benzinskim postajama.

Sve prodavaonice i svi prodajni objekti obvezni su svoj rad organizirati pridržavajući se općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kada je u pitanju Odluka o nužnim mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i sportskih i kulturnih događanja, na snazi ostaje mjera distanciranja na dva metra u zatvorenom i jedan metar na otvorenom prostoru. Tom Odlukom propisano je kako su i dalje zabranjene sve kulturne djelatnosti, održavanje izložbi, revija i sajmova, ali s radom započinju knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

Svi oni moraju se pridržavati protuepidemijskih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje možete pročitati OVDJE.

U autobusima i tramvajima također vrijede nova-stara pravila. Obvezno je držanje razmaka, a preporuka HZJZ-a je i nošenje zaštitne maske, piše u Odluci o odvijanju i načinu organizacije javnog prometa.

Sljedeće je na redu popuštanje 4. svibnja kada će svoja vrata ponovno otvoriti javni i privatni zdravstveni sustav u punom opsegu te sve uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruju bliski kontakt s klijentima. Među njima su i frizeri, brijači, kozmetički saloni, pedikeri, saloni za masažu i tako dalje.

Treća faza nastupa 11. svibnja i donosi najveće popuštanje. Omogućuje okupljanje do 10 ljudi, rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova, nastavu od prvog do četvrtog razreda, rad s djecom s teškoćama. Bit će omogućen i rad u malim grupama u visokom obrazovanju, ponovno će biti uveden međužupanijski i domaći zračni prijevoz. Ugostiteljski objekti moći će, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, poslovati na vanjskim prostorima i terasama, dok će oni u smještajnim kapacitetima biti otvoreni samo za korisnike smještaja. Omogućit će se rad nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te proširiti uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.