Ranije mjere se produljuju

Objavljene nove, strože mjere. Od 23. prosinca zatvaraju se granice županija

Nacionalni Stožer civilne zaštite na objavio je na konferenciji za medije nove, još strože protuepidemijske mjere.

– Naša epidemiološka situacija je takva da popuštanja u ovim danima ne može i neće biti. Cijepljenje je dobra vijest, ali će se to vjerojatno protegnuti kroz cijelu godinu. Ako budemo učinkoviti, moći ćemo odahnuti na polovini godini – kazao je ministar Davor Božinović.

Kaže da će se u srijedu u vladi razgovarati s HGK i HOK te da je inicijativa da radnici koriste stare godišnje odmore tijekom božićnih i novogodišnjih odluka.

– Šaljemo poruku kako treba primiriti stanovništvo, obeshrabriti posjete i druženje. Radi se o kombinaciji odluka Stožera i drugih aktivnosti vlade. Prvo, tu je početak školskih praznika čime se omogućava da učenici idu na raspust do 18. siječnja, smanjit će se kretanje i broj osoba u javnom prijevozu – rekao je Božinović.

Donose se dvije odluke, jedno je produljenje mjera uz neke izmjene. Na Badnjak i Božić će se mise održavati prema posebnim uputama HZJZ-a, s jednim vjernikom na 7 kvadrata crkve umjesto 25 osoba bez obzira na veličinu crkve.

Pravilo od jedne osobe na 7 kvadrata se uvodi i za kina, kazališta i druga mjesta koja spadaju u domenu kulture.

Od 23. prosinca zabranjuje se napuštanje županije u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište. Ne odnosi se na nužne djelatnosti i opskrbu, dnevne migracije, zaštitarske službe, dostavu lijekova, novinare, pacijente koji zahtijevaju medicinsku svrha, putovanje s posla i na posao ako je to neophodno i ne može se obavljati od kuće, nužne osobe koje sprječavaju širenje Covida-19 i diplomatsko osoblje. Treba posjedovati ili valjanu iskaznicu kojom se dokazuje nešto od navedenog ili važeću propusnicu.

Propusnice donose županijski stožeri prema prebivalištu osobe, a za iznimne slučajeve odlučuje Ravnateljstvo civilne zaštite. Zabrana traje do 8. siječnja 2020. godine.

– Ovo nije uvođenje propusnica, ovo je zabrana kretanja. Propusnice se izdaju samo u iznimnim slučajevima, kad je to neophodno. Poruka je da se svi suzdrže putovanja, posjeta i kontakata za blagdane kako bi se moglo poželjeti dobre želje za neke sljedeće blagdane. Intencija je da se ne produžuje ograničenje kretanja nakon 8. siječnja – rekao je Božinović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.