Jedinstvena atrakcija u Hrvatskoj

Nebeska šetnica na Biokovu otvara sljedeći tjedan, a projektnu aplikaciju izradila je šibenska KockaFoto: Park prirode Biokovo/Plamenko Cvitić
FOTO: Za Park prirode Biokovo Plamenko Cvitić

Radovi na biokovskom vidikovcu Nebeska šetnica- Skywalk Biokovo službeno su završeni, a svečano otvorenje zakazano je za iduću srijedu. Vidikovac će od 2. srpnja biti otvoren za sve posjetitelje, a riječ je o financijski najvećem i najzahtjevnijem projektu u povijesti Javne ustanove ‘Park prirode Biokovo’.

Skywalk Biokovo dio je projekta ‘Novi Adrion – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo, koji se financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020., a šibenska tvrtka Kocka izradila je projektnu aplikaciju.

Ukupna vrijednost navedenog projekta iznosi približno 31 milijun kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose oko 27 milijuna kuna. Ostatak se financira sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te vlastitim sredstvima korisnika i partnera – Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS.

Najupečatljiviji i najsloženiji dio ovog EU projekta je izgradnja vidikovca u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje nazvanog Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo. U izgradnju ove građevine i rekonstrukciju postojećeg vidikovca uloženo je približno osam milijuna kuna.

FOTO: Za Park prirode Biokovo Plamenko Cvitić

Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo nalazi se u jugozapadnom dijelu Parka prirode Biokovo, na predjelu Ravna vlaška, na visini od 1228 metara nad morem, na 13. kilometru biokovske ceste i neposredno uz info centar. U sklopu vidikovca izgrađen je i geološki stup – trodimenzionalan prikaz presjeka stijena koje su formirale područje Biokova od njegovog postanka do danas s geološkom tablicom vremena i opisom starosti i vrsta stijena.

Do vidikovca se dolazi biokovskom cestom koja vodi od ulazne recepcije Parka prirode Biokovo, otprilike šest kilometara istočno od Makarske, do najvišeg biokovskog vrha Sv. Jure na nadmorskoj visini od 1762 metra, što je čini najvišom asfaltiranom cestom u Hrvatskoj.

FOTO: Za Park prirode Biokovo Plamenko Cvitić

 

Više fotografija i informacija možete pronaći na stranici Parka prirode Biokovo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.