Nautički turizam traži hitne mjere za opstanak sektoraFoto: Ilustracija

Udruženje marina Hrvatske gospodarske komore pozdravlja sve ekonomske mjere koje je Vlada donijela u borbi protiv COVID-19 pandemije, ali i poziva na donošenje mjera nužnih za spas nautičkog turizma u Hrvatskoj.

– Po uzoru na druge djelatnosti, pozivamo Vladu da žurno na sljedećoj sjednici donese hitne mjere za spas nautičkog turizma, od kojih su najvažnije ostvarivanje mogućnosti za potpore radnicima i oslobađanje marina od plaćanja koncesijske naknade za pomorsko dobro za 2021. godinu koja dospijeva na naplatu ove godine. Naime, ovim mjerama već su obuhvaćene druge djelatnosti i usporedive koncesijske naknade za turističko zemljište, ali ih marine ne mogu koristiti – apelira predsjednik Udruženja marina HGK Sean Lisjak u kojem su okupljene sve marine u Hrvatskoj, njih više od 70.

Udruženje je još jednom pozvalo da se djelatnost marina uvrsti u sektor turizma i da se izjednači s drugim srodnim turističkim djelatnostima smanjenjem PDV-a na 13 posto. Marine se nalaze pod snažnim pritiskom charter kompanija čija cjelokupna flota miruje i zbog toga traže pomoć od marina koje se već susreću s problemom likvidnosti. Osim toga marinama bi smanjenje PDV-a donijelo nove vezove u odnosu na konkurentne zemlje zbog smanjenja cijene vezova, a od toga bi čarteri imali direktnu korist u vidu smanjenja troškova veza.

Hrvatska ima jednu od najvećih charter flota u svijetu od 4.500 plovila i sada je trenutak da se osvijesti činjenica da ti brodovi čine oko 30 posto kapaciteta vezova, a sada miruju.  – – Iz tog razloga charter kompanije opravdano vape za pomoć od matičnih marina, koje istovremeno imaju troškove jednake onima prije krize. Zbog svega toga, već se susrećemo s problemom likvidnosti koji za sobom nosi i brojne druge probleme u poslovanju -ističe Lisjak.

Ovu tešku situaciju, čija je posljedica stagnacija cjelokupnog gospodarstva, potrebno je iskoristiti na način da kao država gledamo malo dalje u budućnost.

– Pri tome prvenstveno mislim na priliku da sada donesemo ključne zakonske odluke i pravilnike koji će naš nautički sektor bolje pozicionirati u dobu nakon COVID-a 19 i na taj način poboljšati dugoročnu konkurentnost nautičkog turizma RH. Nakon ovakvih iskustava s kojima se suočava cijeli svijet, nametanja povećanog opreza u kontaktima te fizičkog distanciranja, mišljenja sam da će se taj oprez nastaviti i u godinama koje slijede – rekao je Lisjak te dodao kako je upravo boravak manjih grupa međusobno poznatih ljudi, naših nautičara na plovilima, na kojima mogu biti u krugu svoje obitelji i izolaciji na moru, vid turizma koji će značajno dobiti na važnosti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.