Odluka HZJZ-a

Na grobljima posebne mjere. Evo čega se posjetitelji trebaju pridržavati

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je niz mjera kojima bi se trebalo spriječiti širenje korona virusa na grobljima za vrijeme blagdana.

Općih higijenskih mjera se svi moraju pridržavati, a na ulazima u sve redovne prostorije groblja moraju stajati redari koji posjetitelje s temperaturom iznad 37,2 stupnja Celzijeva neće pustiti već diskretno zamoliti da odu. Obavezna su sredstva za dezinfekciju na ulazima.

Zaštitna maska je obavezna u svim redovnim prostorijama groblja kao i na otvorenom za sve posjetitelje svih lokacija groblja.

Sve uredovne prostorije groblja u danima 31. listopada i 01. studeni (koje budu na usluzi građanima i posjetiteljima) potrebno je dezinficirati u 10 sati i 14 sati. Prilikom dezinfekcije prostori bi trebali biti izvan funkcije 30 min.

Potrebno je osigurati toplu vodu, sapun i jednokratne papirnate ručnike u toaletima za posjetitelje.

Obavezno je održavanje socijalne distance na otvorenom od 1, 5m za sve posjetitelje svih lokacija groblja osim članova iste obitelji / skupine, ali ne veće od 3-4 posjetitelja.

Na svim ulazima na gradskim / većim grobljima postaviti redare groblja koji će biti zaduženi za provođenje protu-epidemijskih mjera i komunikaciju s građanima / posjetiteljima te sprečavanje nastanka gužvi na ulazima.

Održavanje svete mise je potrebno dogovoriti sa svećenicima tako da se mise održavaju na posebno određenim mjestima na otvorenom i uz održavanje sigurnosne distance.

Mjesta za prodaju prigodnih aranžmana, svijeća i ostaloga je potrebno  propisno označiti i protu epidemiološki osigurati (razmak između mjesta za prodaju, oznake za socijalnu distancu u redu čekanja…), a prodavači u istima su se dužni pridržavati svih protu epidemioloških mjera za trgovinu.

Nužno je osigurati dovoljan vremenski razmak i frekvenciju između autobusa javnog prijevoza (ukoliko ste organizirali javni prijevoz) koji dovoze i odvoze posjetitelje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.