Šibenik kao svijetao primjer

Ministar Pavić na ‘Sajmu EU fondova’ u Šibeniku: ‘Cilj je zadržati mlade u domovini’

Šibenik je domaćin ‘Sajma EU fondova’ koji je na rasporedu danas od 10 do 14 sati na Trgu Pavla Šubića, a svrha događanja je da svi zainteresirani posjetitelji na razumljiv i pristupačan način prikupe informacije o mogućnostima financiranja iz EU fondova te ujedno ostvare mogućnost razmjenjivanja iskustava i ostvarivanja novih kontakata, sa svrhom jačanja suradnje na svim razinama i realizacije što većeg broja projekata. Sajam je, u pratnji šibenskog gradonačelnika Željka Burića te župana Gorana Pauka, obišao i ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić.

– Dosada nam je isplaćeno oko 22 milijarde kuna što je šest Peljeških mostova, ali to nisu samo brojke već fondovi mijenjaju Hrvatsku, jer je, primjerice, u bolnice je uloženo 1,7 milijardi kuna. Nadalje, poboljšana je prometna infrastruktura s preko milijardu kuna, zatim zračen luke Split i Dubrovnik, a još su u planu Lošinj i Brač te na koncu Pelješki most kako trajni spomenik toj financijskoj omotnici. EU fondovi mijenjaju i školstvo nabolje gdje je uloženo preko milijardu kuna za e-škole, zatim 680 milijuna kuna za kurikularnu reformu i 6, 5 milijardi kuna za zapošljavanje – kazao je Pavić danas u Šibeniku te dodao kako je konačni cilj ostanak mladih u domovini.

Ministar je najavio i oformljivanje učilišta za administraciju koje neće biti konkurencija postojećim studijima za pisanje EU projekata, ali je potreban program koji će administrirati EU fondove.

– Pomoć općinama i manjim sredinama ide kroz fond za sufinanciranje europskih projekatakoje moje ministarstvo podupire s 200 milijuna kuna godišnje, a poreznom reformom ostalo je 2, 5 milijardi kuna više novca u jednicama lokalne i regionalne samouprave i ta sredstva treba uložiti u europske projekte – osvrnuo se ministar i na probleme onih s manjim proračunom.

Šibenik se često navodi kao svijetao primjer u izvlačenju europskog novca što je potvrdio i gradonačelnik Burić i podsjetio kako je je dosad povučeno oko milijardu i 100 miljuna kuna za razne projekte.

– Za povući sredstva iz EU fondova morate imati ljude koji znaju odraditi posao i ako je to prava ekipa, a Šibenik ju ima, onda zaista nije problem. Istaknuo bih kako nije dobro dobro imenovati rekordere u povlačenju europskog novca zbog različitih kriterija i ne možemo uspoređivati neusporedivo, a što se tiče Šibenika mi smo povukli sve što smo željeli povući sukladno programu i startegiji razvoja. Taj razvoj ne odnosi se samo na povijesnu baštinu već je sinkroniziran i idemo prema održivom razvoju turizma te sad radimo na izgradnji infrakstrukture – istaknuo je Burić.

Ostatak županije pokušava ići u korak sa Šibeniku, a župan je zadovoljan dosad učinjenim.

– Šibenik je vedeta gledajući jedinice lokalne samouprave, ali svi ostali kvalitetno drže korak te nema tog grada ili općine u županiji koji nije povukao EU novac po bilo kojoj osnovi. Tako je ukupno povučeno oko 500 milijuna kuna na području županije i to je jedna stavka koja nas rasterećuje u radnom, ali i političkom smislu – zaključuje Pauk.

Inače, na sajmu izlaže oko 30 izlagača, a na rasporedu je bogat zabavni program.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.