Potpisani ugovori u 'Civitas Sacri'

Ministar Pavić dodijelio gotovo 4,3 milijuna kuna općinama i gradovima u županiji: Novac odlazi na sanaciju i uređivanje

Marko Pavić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU, potpisao je danas s predstavnicima gradova i općina Šibensko kninske županije 17 ugovora o dodjeli bespovratnih nacionalnih i EU sredstava za Programe podrške brdsko-planinskim područjima, Održivog razvoja lokalne zajednice i razvoja otoka vrijedne gotovo 4,3 milijuna kuna. Tom prilikom potpisan je i Sporazum o financiranju rada otočnog kordinatora za 2020. godinu, a dodjeli u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova prisustvovali su i gradonačelnik Željko Burić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

– Bespovratna sredstva iz Programa podrške brdsko-planinskim područjima u iznosu od 3,5 milijuna kuna dodijeljena su gradu Kninu i Skradinu, te općinama Kijevo, Ružić, Cviljane, Promina, Unešić, Kistanje i Ervenik , a grad Šibenik te općine Tisno i Murter-Kornati dobili su 800 tisuća kuna iz Programa razvoja otoka – naveo je župan Pauk na početku dodjele.

Ministar Pavić naglasio je kako je ukupno 1,75 milijardi kuna nacionalnih i europskih sredstava sredstava dodijeljeno Šibensko-kninskoj županiji, od čega u mandatu aktualne Vlade 1,65 milijardi kuna. Od tog iznosa, više od milijardu kuna odnosi na projekte u Šibeniku među kojima je revitalizacija šibenskih tvrđava, uređenje studentskog doma Palacin, projekt Aglomeracije kao i multimodalno čvorište Poljana čije se otvaranje očekuje krajem ovog mjeseca.

– U budućoj fazi namjeravamo uložiti značajna sredstva za razvoj pilot projekata na otocima za što smo već dobili 200 tisuća eura iz Europske unije, a u županiji ćemo razvijati multimodalni pristup i projekt brodova na obnovljivi izvor energije – dodao je Pavić, a osvrnuo se i na važnost financiranja rada Otočnog koordinatora koji je produžena ruka Ministarstva, a svrha mu je pružanje podrške i stručne pomoći korisnicima na terenu u pripremi samih projekata.

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je Šibenik primjer grada koji potvrđuje kako EU fondovi i Europska unija mijenjaju Hrvatsku s obzirom da je većina velikih projekata u gradu i Županiji realizirana novcem iz EU.

– Milijardu i 600 tisuća kuna smo dosada povukli iz EU na području županije. Projekata je mnogo i dali su prepoznatljivost svakom dijelu županije, počevši od grada Šibenika koji je dobio jednu sasvim novu sliku kojoj smo težili – rekao je Burić.

Za kraj, ministar Pavić najavio je kako će Hrvatska dobiti i 10 milijardi eura iz europskog Fonda za oporavak, a koji će se morati iskoristiti u sljedeće četiri godine te je pozvao župana, gradonačelnike i načelnike općina na pripremanje projekata jer bi već na jesen, odnosno do kraja godine, trebala krenuti isplata tih sredstava.

Inače, po 100 tisuća kuna dobila je Općina Biskupija za rekonstrukciju nerazvrstane ceste i Grad Knina za uređenje nerazvrstanih cesta. Općini Kijevo za sanaciju krova na Domu kulture dodijeljeno je 450 tisuća kuna, Općini Ružić za asfaltiranje nerazvrstanih cesta 400 tisuća kuna, a Općini Ervenik je pripalo 300 tisuća kuna.

Grad Skradin dobio je pola milijuna kuna za uređenje nerazvrstanih cesta, Grad Knin 70 tisuća kuna za sanaciju krova dječjeg vrtića Cvrčak, za sanaciju i modernizaciju cesta Ervenik je dobio dodatnih 100 tisuća kuna, Unešiću je pripalo 300 tisuća, Kistanjama 120 tisuća, Promini 200, a Civljanima 300 tisuća kuna.

Kroz ‘Program razvoja otoka’ dodijeljeno je ukupno 800 tisuća kuna od čega je polovicu iznosa dobio Grad Šibenik za sanaciju krovišta ambulante na Kapriju uništene u požaru. Općina Tisno dobila je 100 tisuća kuna za uređenje obale istočna Gomilica, a 300 tisuća kuna dobila je Općina Murter-Kornati za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica.

Mare Šimat

 

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.