Ministar Marić najavio da će TEF do kraja godine ići na natječaj i u potragu za ulagačima

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon obilaska prostora TEF-a Goran Marić, ministar državne imovine i gradonačelnik Šibenika Željko Burić obratili su se okupljenima u šibenskoj knjižnici na tribini ‘Raspolaganje državnom imovinom na području grada Šibenika’.

Gradonačelnik je pozdravio, kako je rekao, najpriželjkivanijeg ministra hrvatske Vlade u Šibeniku.

ministar maric (4)

– Naša suradnja traje intenzivno od početka mandata ministra Marića. Zašto je ministar Marić najinteresantniji ministar upravo u Šibeniku? Zato što Šibenik praktički sve ono što ima kao svoj potencijal u samostalnoj i slobodnoj Hrvatskoj je prostor nekadašnjih kasarni. Ono što nisu bile kasarne, bez obzira jesu li na sjeveru, jugu, istoku ili zapadu, bile su naše dvije velike tvornice. Na jugoistočnom izlazu TLM, odnosno elektroliza, a na zapadnom ulazu u grad famozni TEF koji je najinteresantnija šibenska priča, kazao je Burić.

Ministar Marić je naglasio kako Ministarstvo državne imovine i Grad Šibenik imaju, kao i druge sredine, toliko neraskidivih veza, a zapravo prekinutih i neriješenih odnosa.

ministar maric (9)

– Najbolji primjer odnosa između države i gradova i općina daje podatak da je u ministarstvu zatečeno 62 tisuće neriješenih predmeta od kojih se više od 90 posto odnosi na gradove i općine. To nije ni približan broj svih neriješenih problema, već samo broj službeno podnijetih zahtjeva. Jedna je to kontinuirana zapuštenost odnosa prema državnom vlasništvu. Vlasništvo je temeljni atribut, ne samo pojedinca, nego i države. Politika prema državnom vlasništvu mora postojati, kako prema nekretninama tako i prema trgovačkim društvima koja u 25 godina nitko nije ni pitao kako posluju, na što troše novac. Onda se pojavi problem dva milijuna kuna ili 20 milijuna kuna za riješiti nekakav problem u državi, ali nije problem što su u zadnjih pet godina samo 49 državnih poduzeća na reprezentaciju pojeli i popili i na službena putovanja potrošili više od pola milijarde kuna, oslikao je ministar zatečeno stanje u gospodarenju državnom imovinom.

Na tribini je ministar još jednom naglasio važnost prostora TEF-a, ne samo za lokalnu, već i nacionalnu razinu. Ustvrdio je kako na razini države postoji niz sličnih neriješenih problema, no kako je projekt TEF-a veliki prioritet Vlade Republike Hrvatske.

ministar maric (15)

– Toliko projekata ima, toliko neaktiviranih potencijala. Nema broja, to je u stotinama, u tisućama. Predsjednik Vlade Andrej Plenković je dao zadatak svim ministrima da dostave koji će biti jedan njihov najvažniji projekt u njihovom mandatu. Obilazeći cijelu Hrvatsku odlučio sam prije dvadesetak dana i dostavio sam Vladi da će za Ministarstvo državne imovine to biti projekt vezan za Šibenik. To je projekt TEF-a i on će biti moj najvažniji projekt u mandatu ove Vlade. Takav projekt može daleko najviše i najizravnije utjecati na razvoj jednog grada, na razvoj gospodarstva i na zaposlenost u jednom gradu. Ja vidim tamo potpuno novi Šibenik, novi grad. To je takav potencijal da će Šibenčanima biti na ponos kad vide  što se tamo bude radilo i kako će izgledati taj kraj umjesto onako zapuštenog grmlja i srušenih zgrada. Kad taj projekt zaživi moći će se doslovce primijeniti onaj stih ‘Hrvatska se Šibenikom diči’, rekao je ministar Marić.

Ministar je najavio kako će u suradnji s Gradom Šibenikom do kraja godine iznači način da se prostor TEF-a prijavi na međunarodni natječaj i pronađe investitore za taj projekt. Naglasio je kako će gradska uprava imati stalnu potporu u Vladi i Ministarstvu državne imovine da Šibenik angažira i aktivira svoje potencijale.

ministar maric (2)

U razgovoru s građanima razmijenjena su mišljenja vezana uz još nekoliko lokacija na području Šibenika, koje su veliki potencijali za daljnji razvoj gospodarske i turističke slike grada.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.