Kninska bolnica uskoro se vraća u normalu

Ministar Beroš i u Kninu pozvao na daljnji oprez, u našoj županiji danas bez novooboljelih

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je danas Opću i veteransku bolnicu ‘Hrvatski ponos’ Knin i kako je nakon toga kazao novinarima bilo je govora o aktualnoj problematici odnosno epidemiološkoj situaciji.

– Naglasio sam važnost naše komunikacije čija važnost se najbolje vidjela na primjeru Murtera gdje je na sreću situacija riješena. Razgovarali smo i o popuštanju mjera te balansu između očuvanja zdravlja i očuvanja gospodarstva. Bitno je naglasiti da je i dalje je potreban oprez, poštivanje udaljenosti i svih dugih epidemioloških mjera potrebnih da se suzbije virus. Apsolutno je i dalje bitno da se čuva razmak i da se promišlja o tome da je virus i dalje tu – poručio je iz Knina ministar Beroš.

Kad je riječ o situaciji u tom gradu ministar je kazao da je s obzirom na ugrozu, bilo za očekivati da će se dogoditi proboj virusa u bolnice ali i da je zahvaljujući epidemiolozima, struci i djelatnicima situacija riješena.

– U mom timu smo zadovoljni postupkom kninske bolnice, a nekakvih disfunkcionalnosti nije uočeno. Mogu izraziti zahvalnost u tretiranju bolesnika Covid-19. Ustanove bi se 4.svibnja trebale bi se vratiti normalnom radnom vremenu, važno je naglasiti kako smo do sada bili oslonjeni jedne na druge, međusobno se nadopunujemo – zaključio je Vili Beroš.

U Šibensko-kninskoj županiji nema novooboljelih izvjestio je župan Goran Pauk, predsjednik Stožera civilne zaštite

– Ukupan broj oboljelih u županiji i dalje je 83, dok je ozdravljenih s današnjim danom 32. Mislim da su naši građani zadovoljni funkcioniranjem nacionalnog stožera. Ministra sam izvjestio o svim zadacima koje smo od početka ožujka imali, a među prvima smo donosili i mjere o zabrani okupljanja ljudi. Moramo biti svjesni situacije, relaksiranje mjera ide u korist gospodarstva, no socijalno distanciranje treba ostati. Već je sve tisuću puta rečeno, a bit će sigurno i toliko puta ponovljeno – naglasio je Pauk.

Ravnateljica kninske bolnice Kristina Bitunjac izvjestila je ministra o kornologiji događaja kroz koja su prošli kad su se pojavili Covid-19 bolesnici.

– Svi su djelatnici i bolesnici višestruko su testirani i negativni su, pa se pripremamo za normalizaciju. Prvo OHBP, pa će potom hospitalizacija i hladni pogon, sve u dogovoru s ministarstvom – rekla je dr. Bitunjac.

Gradonačelnik Knina Marko Jelić zadovoljan je, kako je rekao, razgovorima s ministrom.

– Bolnica nam je kao institucija presudna, pa ono što moram reći je da moramo čuvati zdravstveni sustav kakav jest i u gradu i u zemlji. Uz sve prigovore na medicinare posljednih desetljeća, Hrvatska se ima čim ponositi. Držite se samodistanciranja, držimo se pravila jer virus je uvijek tu. Ne znamo kad će otići, držimo se pravila – izdvojio je Jelić.

Kronologiju događaja u ‘Hrvatskom ponosu’ na koncu je iznijela Ankica Parat-Baljkas, voditeljica Odjela epidemiolpgije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.

– Postojala je na dnevnoj bazi komunikacija epidemiologa, šibenske, te kninske bolnice. Deset dana nije bilo novih oboljelih u kninskoj bolnici. Testirali smo ponovo sve pacijente, osoblje, osobe koje rade na tim odjelima, palijativne pacijente, i bili u stalnoj komunikacijski s obiteljskim liječnicima i trijažnim ambulantama. Od 5. travnja do danas smo aktivnim traženjem otkrili 38 COVID-19 bolesnika, od čega 11 zdravstvenih tehničara i sestara, dvije spremačice, tri liječnika. Trenutno je aktivno 28 samoizolacija, od čega 13 liječnika. Samoizolacije u većini slučajeva istječuju 25., 26. i 27. travnja, a nešto i početkom svibnja – zaključila je Parat-Baljkas.

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.