Maletić utješena s 20 tisuća eura mjesečno, a Pauka bi europsko sunce uskoro moglo grijati u Bruxellesu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Župan Goran Pauk gotovo sigurno će biti na HDZ-ovoj listi za Europski parlament koju će središnjica stranke u Zagrebu uskoro objaviti, doznaje Šibenski portal. Izgledno je to nakon što je Ivana Maletić, aktualna europarlamentarka porijeklom iz Šibenika, prihvatila ‘nemoralnu’ ponudu te će postati hrvatski član Revizorskog suda EU i mjesečno sljedećih šest godina zarađivati basnoslovnih 20 tisuća eura.

Dobre su šanse da bi Pauk mogao na listu za EU parlament i zato što ga je prije dva tjedna Županijski odbor HDZ-a jednoglasno predložio kao svog kandidata kojeg bi rado vidjeli u Bruxellesu. No, župan je još uvijek poprilično suzdržan kad je u pitanju njegov mogući odlazak na novu funkciju.

– Čeka se odluka stranačkih tijela. Postoji moja volja da to tako bude, ako tako stranačko tijelo odredi – kazao nam je kratko Pauk o svojoj kandidaturi za predstavničko tijelo preko 500 milijuna Europljana.

Upravo činjenica da će Ivana Maletić prihvatiti ponudu Andreja Plenkovića i od polovice srpnja biti u Europskom revizorskom sudu koji zapravo nije sud već tijelo koje čuva europske financije, najveći je jamac Paukove kandidature. Šibenski portal je prije nekoliko mjeseci, kada se počelo govorkati o županovoj kandidaturi za EU zastupnika, pisao da je Maletić najveća prepreka Pauku.

HDZ-ov win-win

Naime, središnjica HDZ-a, odnosno premijer i predsjednik stranke Plenković, mora sastaviti popis 12 imena koje će potvrditi drugo stranačko tijelo – Nacionalno vijeće. A sigurno među tako malen broj kandidata ne bi mogla proći dva imena iz Šibenika, i Pauk i Maletić.

Situacija oko županova možebitnog odlaska u Bruxelles i ‘unaprijeđenje’ Ivane Maletić je, inače, win-win situacija za sadašnju vladajuću nomenklaturu HDZ-a. I za Plenkovića, ali i za Nediljka Dujića, šefa županijskog HDZ-a.

Plenković se, dakle, elegantno ‘riješava’ Ivane Maletić s kojom je bio u idiličnim političkim, ali i prijateljskim odnosima da bi to sve puklo kada je Plenkoviću zbog afere Hotmail i Istambulske konvencije bila poljuljana stolica u HDZ-u. Maletić ga je tada uzdrmala s nekoliko udaraca, što joj, danas nikad jači, predsjednik HDZ-a nije oprostio. Ipak, Plenković zna da je ona ušla u HDZ baš u vrijeme Tomislava Karamarka pa bi u slučaju povratka u Zagreb bila idealno lice stranačke desnice s kojom se Plenković sustavno obračunava. Stoga, njezin povratak u Zagreb nikad nije bio opcija.

Dujićev zenit

Nadalje, Paukov odlazak u ‘srce Europe’ izmamio bi osmijeh i na Dujićevo lice. Jer, nakon što se šef županijskog HDZ-a obračunao s Josipom Rimac ne dopustivši joj povratak u županiju, odnosno na čelo Nacionalnog parka Krka, otišao bi i zadnji politički takmac koji mu se ima snagu suprotstaviti. Dujićeva politička moć tada bi dosegnula zenit jer bi sam, uz Plenkovićevu potporu, kontrolirao sve političke procese u županiji.

Paukov odlazak otvorio bi pitanje novog župana jer prema postojećem zakonu šef županije može naslijediti prvi zamjenik tek nakon dvije godine mandata. HDZ-u se definitivno ne ide na nove izbore pa, kako doznajemo, u središnjici već razmišljaju kako doskočiti tom problemu. Prema svemu sudeći, Pauka će ipak moći naslijediti zamjenik Nikola Blažević. A tko poslije njega? To se još uvijek ne zna.

Međutim, dolazak na listu i moguće visoko smještanje na njoj nije garant da će Pauk proći i postati EU zastupnik. HDZ računa sa sigurnih pet mandata, a u najboljem slučaju u parlament bi moglo upasti njihovih šest ljudi.

Na kraju krajeva, na izborima za EU parlament Hrvatska je jedna izborna jedinica i sve je u preferencijalnim glasovima, odnosno u prepoznatljivosti i popularnosti pa bi moglo biti mnogo iznenađenja. Ništa nije problem kad je velik motiv – najmanje šest tisuća eura mjesečno…


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.