Počele prijave

Ljetna škola bioetike u Šibeniku: ‘Mladi moraju postati nositelji promjene u hrvatskom društvu’

Svjetski savez mladih otvorio je prijave za novi projekt ‘Ljetne škole bioetike i ljudskih prava’ koji će se treću godinu za redom održati u Šibeniku od 27. srpnja do 2. kolovoza. Sedmodnevna Ljetna škola je edukacijski projekt koji za cilj ima educirati 40 mladih od 18 do 30 godina i okupiti stručnjake iz područja bioetike i ljudskih prava.

Poseban naglasak Ljetne škole bit će na interdisciplinarnom pristupu koji će mladima omogućiti dublje razumijevanje suvremenih bioetičkih pitanja putem interaktivnih predavanja, radionica i debata. Treća Ljetna škola bioetike i ljudskih prava bit će posvećena edukaciji mladih o filozofskoj podlozi razvoja ljudskih prava, pravnim konceptima zaštite ljudskih prava te problematici suvremenih bioetičkih pitanja, poput transrodnosti, priziva savjesti, prava na život, kao i dopuštenog utjecaja društva kroz pravne akte i osiguravanja dobra svakog pojedinca.

– Vjerujemo kako je promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet. Zbog nedostatka bioetičkih sadržaja mladi u Hrvatskoj nisu zadovoljavajuće upoznati s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom, a u vremenu kada se pojmovi iz navedenih područja u javnom prostoru učestalo koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, želimo mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova – poručuju organizatori.

Program ljetne škole obuhvatit će analizu i istraživanja iz medicinskog, filozofskog i pravnog područja koje govore o ugrozi zdravlja i rizičnom ponašanju kod mladih, razvijanje novih metoda zagovaranja i kritičkog promišljanja kod mladih koje će pomoći pri rješavanju novonastalih problema. Mladi će uz razvoj kritičkog promišljanja podići i svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće. Osim toga, Ljetna škola je prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika.

Više informacija o Ljetnoj školi bioetike i ljudskih prava možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram. Prijave su otvorene do 28. lipnja na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.