Poučeni lošim iskustvom spajanja bolnica

Kninski HDZ protiv spajanja domova zdravlja: ‘Eksperiment nadobudnih vlastodržaca’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Kninski HDZ protivi se pripajanju domova zdravlja u Kninu i Drnišu šibenskom te formiranju jedne županijske ustanove sa sjedištem u Drnišu. Takvu odluku aktualna županijska vlast planira izglasati na današnjoj sjednici županijske Skupštine u Drnišu.

– Grad Knin i njegovi građani imaju loše iskustvo spajanja kninske sa šibenskom bolnicom, na štetu Knina, zbog čega nisu spremni pristati na eksperiment aktualnih i nadobudnih vlastodržaca koji provode radikalne javnozdravstvene mjere nakon samo stotinu dana vladanja u Šibensko-kninskoj županiji – piše u priopćenju koje potpisuje Nikola Blažević, predsjednik kninskog HDZ-a te navodi više razloga protivljenju.

  1. Knin nije mala varošica u Šibensko-kninskoj županiji. Knin je grad prebogate povijesti i tradicije, a poglavito snažnog zdravstvenog sustava. Ne želimo biti ničiji prirepak.
  2. Dom zdravlja Knin ima vrijednu imovinu u svom vlasništvu. Spajanjem domova zdravlja postaje upitno tko će i kako upravljati imovinom koja je stvarana i očuvana godinama i desetljećima.
  3. U obrazloženju odluke kojom se predlaže pripajanje kninskog i drniškog doma zdravlja Domu zdravlja Šibenik odreda se navode argumenti ekonomskog karaktera koji bi trebali dovesti do smanjenja troškova i racionalizacije poslovanja. U prijedlogu nema nijedan pokazatelj koji označava problematiku poslovanja pojedinih domova zdravlja niti ima ijedan element koji govori o unaprjeđenju primarne zdravstvene zaštite na području gradova Knina i Drniša. Isto tako, nisu predstavljeni nikakvi pokazatelji kojima bi se dokazalo da je bolja organizacija i dostupnost zdravstvenih ustanova u nekom županijskom domu zdravlja koji je ustrojen centralizirano (npr. Sinj, Supetar ili Imotski), nego u nekom malom domu zdravlja poput Knina, Korčule ili Slunja. Nažalost, pravi i jedini razlog pripajanja domova zdravlja je namjera za političkom kontrolom nad cijelim sustavom te županijska centralizacija moći u rukama aktualne županijske vlasti sastavljene od nezavisne lijevo desne koalicije.
  4. Neizvjesna je budućnost radnih mjesta i egzistencija za djelatnike koji godinama odgovorno rade svoj posao u kninskom i drniškom domu zdravlja.
  5. Uštede koje se najavljuju beznačajne su, budući da ravnatelji kninskog i drniškog doma zdravlja plaću zarađuju u liječničkoj ordinaciji, a ne u uredu ravnatelja doma zdravlja. Ovo se ne odnosi na nemedicinskog ravnatelja Doma zdravlja Drniš kojega su ‘nezavisni’ političkom odlukom postavili na dužnost prije mjesec dana.
  6. Odluka da Drniš bude sjedište budućeg županijskog doma zdravlja obična je manipulacija i mazanje očiju neupućenima kako bi se vlast prikazala brižnom za sve građane županije. Slično je i s održavanjem sjednica županijske skupštine u Drnišu. Građani Drniša ili drugih gradova u županiji od toga nemaju baš nikakve koristi.
  7. Dom zdravlja u Kninu dugi niz godina je besprijekorno ustrojena ustanova. Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg bi se ustanova koja radi dobro i uspješno rastakala i pretvarala u županijsku ispostavu. Ravnatelj Doma zdravlja Knin dr. Petar Čagalj nije politički postavljena osoba. Na dužnosti ravnatelja je isključivo zbog radnih, stručnih, organizacijskih i profesionalnih karakteristika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.