Kerekes i partnerica pokušali izbjeći plaćanje troškova stečaja ‘Primoštena’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Visoki trgovački sud odbio je kao neosnovanu žalbu Laszla Atille Krekesa iz Budimpešte  i Lidie Deme Deže iz Šibenika, koji su se kao osobe ovlaštene za zastupanje hotelske kuće Primošten, žalili na odluku Trgovačkog suda u Zadru od 18. rujna po kojoj moraju solidarno platiti ukupno 5.000 kuna predujma za namirenje troškova stečajnog postupka. Tim rješenjem predviđeno je i da Financijska agencija provede ovrhu na njihovim računima i prisilno naplati troškove stečajnog postupka.

Kerekes i Deže žalili su se tvrdeći kako je bilo suvišno i nepotrebno da uprava Primoštena podnese prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nakon što je u riješenju Fine o obustavi predstečanog postupak bilo određeno da će Fina podnijeti prijedlog za pokretanje stečajnog postupka. U lipnju je nastupila blokada računa Primoštena i 21 dan nakon toga Fina je podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Zbog toga su Kerekes i Deže tražili ukidanje rješenja po kojem njih dvoje solidarno moraju podmiriti troškove stečajnog postupka, ali je Visoki trgovački sud utvrdio kako je takvo rješenje Trgovačkog suda pravilno i zakonito.

U obrazloženju se navodi kako prema zakonu Fina nije dužna platiti troškove predujma iako je podnositelj prijedloga za otvaranje stečaja. Po zakonu su osobe ovlaštene za zastupanje tvrtke prijedlog za otvaranje stečaja dužne podnijeti bez odgode, a najkasnije 21 dan od nastanka stečajnog razloga što su Kerekes i Deže propustili napraviti i sud im je zakonito naložio plaćanje predujma od 5.000 kuna u roku od osam dana.

hotel-zora-m

Inače, još krajem srpnja Bohemian financing Zrt iz Budimpešte dopisom je obavijestio sud da su preuzeli potraživanja najvećih vjerovnika hotelske kuće Primošten te najavio povlačenje naloga za ovrhe i deblokadu računa. I Fina je 26. srpnja potvrdila da račun Primoštena više nije u blokadi te da u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje dužnik više nema evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje. Sud je tada samo mogao zaključiti kako su prestali stečajni razlozi nesposobnosti dužnika za plaćanje i prezaduženosti te da je dužnik do završetka prethodnoga postupka postao sposoban za plaćanje.

Podsjetimo, mađarska Diamant marina Laszla Kerekesa kupila je Primošten d.d. prije 16 godina, a prodaju je odobrio tadašnji Hrvatski fond za privatizaciju za 1,6 milijuna kuna, uz obvezu ulaganja 15 milijuna eura. Mađari su time dobili tri hotela, marinu Kremik, autokamp za 600 šatora, sportske terene i druge poslovne objekte. Preuzeli su i 70 milijuna kuna dugova, obvezali se ostaviti tadašnjih 270 radnika i zaposliti još stotinjak. Danas ih je u tvrtci samo pet.


Pratite nas i na društvenim mrežama: