Jadran se pregrijao za oko tri Celzijeva stupnja, kod Krapnja i iznad 27 stupnjeva

Putem svoje je aplikacije za izradu 9-dnevne prognoze temperature mora, saliniteta, morskih struja i razine mora Ocean-Lab, poseban odjel Euro-mediteranskog centra za klimatske promjene (CMCC) koji se bavi izradom matematičkih modela za simulaciju i predviđanje interakcije oceana s kopnom, objavio da je trenutna temperatura Jadranskog mora i do tri Celzijeva stupnja viša nego što je to inače slučaju na početku lipnja.

Šibenik Meteo zabilježio je na svojim mjernim plutačama najviše mjesečne temperature mora kod Rogoznice 25 Celzijevih stupnjeva, a kod Krapnja 27,2°C. U Šibeniku je maksimalac bio 24,8 Celzijevih stupnjeva.

Jadran 14. lipnja 2018.
Jadran 14. lipnja 2018.

 

Mjerenja Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju da su temperature u Jadranu u skladu s podacima Ocean-Laba pa je tako kod Crikvenice u 8 sati 5. lipnja izmjerena temperatura mora od 25,6 stupnjeva dok je primjerice kod Malinske na Krku izmjerena temperatura od 25,9 Celzijevih stupnjeva. U Splitu je izmjerena temperatura mora od 23 stupnjeva dok je u Dubrovniku iznosila 23,4 stupnja.

Portal specijaliziran za izvještavanje o ekstremnim vremenskim prilikama Severe Weather Europe ovu pojavu pripisuje visokim temperaturama u travnju i svibnju. Prema njihovoj analizi, iznimno toplo Jadransko more služi kao spremnik visokih točaka rosišta koje mogu dovesti do stvaranja snažnog olujnog nevremena.

Prema predviđanju Ocean-Laba, neobično visoke temperature na Jadranu održat će se sigurno do 10. lipnja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.