'Još jednom upozoravamo planinare i ljubitelje prirode da se dobro pripreme za odlazak u prirodu'

Izazovan i dug petak za šibenske HGSS-ovce: Dvije uspješne akcije spašavanja na Dinari

HGSS Šibenik
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Šibenski HGSS-ovci u petak su u dvije intervencije na Dinari spaslili dvoje unesrećenih. Naime, dok su spašavali jednog ozlijeđenog stranog državljanina kojem je bila potrebna pomoć pri silasku zbog pada i ozlijede glave, do njih je stigla informacija o još jednoj nesreći strane državljanke također s ozlijedom glave. Nakon uspješnih spašavanja u bazu su se vratili tek u 1 sat iza ponoći.

– Oko podne smo dobili dojavu da je na području Dinare unesrećeni strani državljanin, na teren odmah izlaz 6 spašavatelja, dok se helikopterska komisija stavlja u pripravnost. Nakon uspješnog lociranja i u razgovoru sa unesrećenom osobom, upućujemo je da nas sačeka jer stižemo uskoro kako bi ju zbrinuli i ispratili u podnožje Dinare – priopćili su.

HGSS Šibenik

Za vrijeme spuštanja u 18 sati do spašavatelja na Dinari došla su dva strana državljanina koji su ih obavijstili o još jednoj nesreći. Naime, strana državljanka je pala te zadobila ozljede glave od kojih je neko vrijeme bila u nesvijesti te nije u stanju samostalno se spustiti sa planine.

– Kako smo već na terenu, ekipa se odvaja i dijeli na dvije. Jadan dio nastavlja sa prvim unesrećenim do podnožja gdje ga predaje timu HMP, dok se drugi dio ekipe ponovno penje na Dinaru i dolazi do unesrećene. Kako je u međuvremenu pao mrak, nije moguće dobiti potporu iz zraka, pa se nosiljkom UT 2000, nakon pružene prve pomoći i zbrinjavanja unesrećene kreće u transport. U susret spašavateljima dolaze još tri, koja su se u međuvremenu spustili sa Dinare i preko Knina i Kijeva stigli u selo Glavaš.

HGSS Šibenik

Nakon dva sata spuštanja krševitom i uskom stazom stigli su u selo te unesrećenu predali timu HMP na daljnju obradu. Povratkom u bazu oko 1 sat završavaju ove dvije akcije spašavanja.

– Već neko vrijeme uviđamo da je dosta porasla posjećenost najvišeg vrha Hrvatske što za sobom povlači i veće mogućnosti nesreća. Stoga još jednom upozoravamo planinare i ljubitelje prirode da se dobro pripreme za odlazak u prirodu, da imaju adekvatnu opremu, da ponesu dovoljno vode, da ne idu sami u planinu te da posebno budu oprezni pri silasku jer su tada već umorni, a za nesreću ne treba puno – apeliraju šibenski HGSS-ovci.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.