Bolnica se ubrzano puni mlađim pacijentima

Iza Uskrsa u Šibenik stiže tisuću doza cjepiva. Već danas se prijavite svom obiteljskom liječniku

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U situaciji u kojoj pandemija korona virusa hvata novi zamah i od Covida-19 obolijevaju sve mlađe osobe s ozbiljnim i teškim kliničkim slikama, dobra je vijest da će u Šibenik sljedećeg tjedna stići pošiljka od tisuću doza AstraZenecinog cjepiva.

– Prilika je ovo za sve one koji se žele što prije cijepiti i zaštititi od težeg oblika bolesti da se još danas jave svom obiteljskom liječniku i predbilježe za cijepljenje. Dom zdravlja organizirat će distribuciju cjepiva ili prema ambulantama obiteljskih liječnika ili će po potrebi biti organizirano masovno cijepljenje u sportskoj dvorani Baldekin. Svi koji se prijave bit će na vrijeme obaviješteni od svojih liječnika kada i gdje trebaju doći kako se ne bi stvarale gužve – poručuje Joško Jurić, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik.

Podsjetimo, samo je jučer broj hospitaliziranih u šibenskoj bolnici porastao za 11 pacijenta što je za 24 sata iznimno puno. Na bolničkom liječenju je jučer bilo 45 osoba, šest na intenzivnoj jedinici, a među njima četvoro na respiratoru.

Po riječima ravnateljice bolnice situacija je ozbiljna i nimalo optimistična jer je već počelo punjenje i trećeg bolničkog Covid paviljona, a pacijenti s Covidom sve su mlađi sa sve težim kliničkim slikama.

Kako bi otklonili sve sumnje u učinkovitost i sigurnost AstraZenecinog cjepiva Povjerenstva za ocjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) izdalo je konačno izvješće povodom istrage i procjene sigurnosnog signala koji su uzrokovali događaji stvaranja krvnih ugrušaka nakon cijepljenja cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Nakon detaljne istrage, potvrđena je preliminarna ocjena da koristi primjene tog cjepiva nadmašuju rizike, usprkos vjerojatnoj povezanosti s rijetkom pojavom poremećaja nastajanja krvnih ugrušaka i smanjenja trombocita.

U tom izvješću jedan od zaključaka je da cjepivo AstraZenece nije povezano s povećanjem ukupnog rizika od nastanka krvnih ugrušaka kod onih koji ga primaju. Odbor je zaključio i da dokazana učinkovitost cjepiva u sprječavanju teških oblika COVID-19 i hospitalizacije te smrti od COVID-19 premašuje izuzetno malu vjerojatnost razvoja poremećaja zgrušavanja krvi.

Inače, za AstraZeneca cjepivo preporučeni razmak između prve i druge doze je 12 tjedana.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.