Ravnateljica šibenske bolnice ozbiljno zabrinuta

Sanja Jakelić: Situacija je puno gora, kliničke slike teže, punimo i treći odjel. Možda će se opet ukidati neke djelatnostiFoto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Broj Covid pacijenata u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije samo danas je porastao za 11 što je jako puno za samo 24 sata i trenutno ih je na bolničkom liječenju 45. Situacija nije ni malo optimistična, potvrdila je za Šibenski portal Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske bolnice.

– Pacijenti i sada stalno pristižu u bolnicu, ovo je velik broj hospitaliziranih i posebno onih koji zahtijevaju intenzivnu terapiju. Na intenzivnoj jedinici je sada šest bolesnika, četvoro među njima je na respiratoru. Situacija koja se do sada mijenjala iz dana u dan, doslovno se sada mijenja iz sata u sat i nije ni malo optimistična – kaže ravnateljica Jakelić.

Šibenska bolnica situaciju još uvijek drži pod kontrolom, odnosno održava sve ostale djelatnosti u normalnom opsegu, ali i to se vrlo skoro može promijeniti.

– Sve je više mlađih pacijenata od 50 do 60 godina s ozbiljnom i jako teškom kliničkom slikom. Dođe li do punjenja i trećeg Covid paviljona, a to se može dogoditi već danas ili sutra, morat ćemo ukidati neke djelatnosti. To znači da će se uvesti rad samo na hitnim dijagnostikama i terapijama. Situacija nije dobra, bolnica se puni brže nego u prošlim valovima, lani u proljeće ili jesen – zabrinuta je Jakelić.

Po pitanju opreme za liječenje pacijenata i za potrebe osoblja u šibenskoj bolnici stoje dobro, ali je kronični problem nedostatak osoblja, posebno medicinskih sestara.

– Novi moment koji nam dodatno otežava situaciju i čini je još pesimističnijom je blokada isporuke koju su danas pokrenule neke veledrogerije. Upravo razmatramo i tu situaciju. Šibenska bolnica dobro je stajala po pitanju plaćanja veledrogerijama i mi nemamo niti jedan dug stariji od 290 dana. Međutim, Medika je danas blokirala sve bolnice i smanjila kriterij duga na samo 60 dana. Neke veledrogerije isporučuju samo onoliko koliko im platimo, a neke nam još nisu obusavile isporuke – dodaje ravnateljica Jakelić i zaključuje kako je trenutna situacija puno gora od ranijih valova ove pandemije.


Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.