Iz NP Krka stigla zahvala vatrogascima što su u teškim uvjetima obranili prirodno bogatstvo

JVP Šibenik/Facebook

Požar koji je tijekom dva dana gorio u NP ‘Krka’ zahvatio je oko 200 hektara površine Parka i to uglavnom nepristupačnog kanjona izvan sustava posjećivanja. Upravo je nepristupačnost terena gasiteljima otežavala gašenje požara, naveli su iz Uprave uz iskreno zahvalu svima koji su sudjelovali u gašenju požara.

‘Veliko hvala na izuzetnom trudu, požrtvovnosti, iskazanom suosjećanju i potpori. Poseban napor bio je potreban kako bi se organizirala akcija gašenja požara na teškom terenu u vremenski nepovoljnim uvjetima. Danas, 4. kolovoza više nigdje u NP Krka nije vidljiv otvoreni plamen te smo dobili potvrdu nadležnih tijela da je požar lokaliziran. Vidljivo je samo mjestimično izdimljavanje. Sigurnost posjetitelja Nacionalnog parka u nijednom trenutku nije bila ugrožena.Vjerujemo kako će snaga prirode doprinijeti oporavku šumskih i drugih ekosustava’, priopćili su iz NP Krka.

Podsjećaju da je požar koji je u prošli utorak, poslijepodne zahvatio područje Općine Kistanje nošen snažnim vjetrom ozbiljno je zaprijetio i Nacionalnom parku ‘Krka’. Zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih tijela i koordiniranoj akciji svih službi spriječeno je širenje požara prema Parku. Potom se požar u srijedu prijepodne, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, visokih temperatura i vjetra, ponovno rasplamsao te ušao u Park na području nizvodno od manastira Krka. Spuštajući se Carigradskom dragom prema rijeci vatra se prebacila na drugu stranu kanjona prošavši pokraj utvrde Bogočin prema naselju Bogatići Prominski. U srijedu poslijepodne gorjele su obje obale Krke u Carigradskoj dragi, a na desnoj obali na području Općine Kistanje požar se proširio prema Laškovici iznad Roškoga slapa te gorio sve do četvrtka navečer. Zbog neposredne ugroženosti, dio stanovnika zaseoka Verovići i Krnete evakuiran je na nekoliko sati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.