Teretni i putnički promet pod nadzorom

Iz Lučke uprave Šibenik poručuju: ‘Nema straha, svi brodovi provjeravaju se prije uplovljavanja’

Pratite nas i na društvenim mrežama:

U šibenskoj luci sezona brodova na kružnim putovanjima traje cijele godine, kao i teretni brodski promet pa se već od prve pojave korona virusa u svijetu opreznije pristupa svakom uplovljavanju, a intenzivnija komunikacija s nadležnim ministarstvima traje zadnjih dvadesetak dana, potvrđuju nam u Lučkoj upravi Šibenik.

– Sanitarna inspekcija već neko vrijeme provjerava sve teretne i putničke brodove koji nam dolaze, a jučer smo dobili i dodatna uputstva iz ministarstva. I međunarodna udruga kruzera poslala nam je svoje upute tako da smo potpuno spremni za sve moguće situacije i provodimo propisane procedure – kaže Gordana Mrčela, specijalistica za marketing Lučke uprave Šibenik.

Prije početka uplovljavanja velikih kruzera, a prvi je najavljen 3. travnja na putu iz Venecije preko Barija, svi nadležni već su se dobro uigrali na prihvatu teretnih brodova.

– Provjera se obavlja i prije samog dolaska broda kako bi točno znali odakle brod dolazi, porijeklo tereta na brodu, kao i sve o posadi i putnicima. Provjerava se i zdravstveno stanje svih na brodu jer na brod prvi ulazi naš pilot koji u slučaju sumnje ne bi preuzeo brod već bi ga zadržali na sidrištu kod Grebaštice – pojašnjava Mrčela.

 

Kada brod dobije odobrenje za privez, najvažniji dio posla obavljaju sanitarni inspektori i tek nakon njihove potvrde dozvoljava se iskrcaj na obalu.

– Za sada nema otkazivanja najavljenih uplovljavanja tijekom sezone i prvi veliki kruzer trebao bi u Šibenik doploviti 3. travnja. On polazi iz Venecije, koja je home port za mnoge komanije koje organiziraju kružna putovanja Jadranom i Mediteranom. Potraje li ova situacija s korona virusom dulje pretpostavljam da će se odraziti na ukupan broj putnika koji će nam doći, ali još je prerano za takve prognoze – zaključuje Mrčela uz napomenu kako nema nikakvog razloga za zabrinutost budući da su procedure danas u cijelom svijetu puno strože, a svi putnici pod strogim su nadzorom od ukrcaja u prvoj luci do kraja putovanja.


Pratite nas i na društvenim mrežama: