Iz europskog fonda za oporavak gospodarstva

Hrvatska bi za oporavak od koronakrize trebala dobiti 15 milijardi eura

Iz europskog fonda za oporavak gospodarstva od kornakrize vrijednog 750 milijardi eura, Hrvatskoj bi trebalo pripasti 15 milijardi eura.
Fond će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica, a prikupljena sredstva preraspodijelit će se članicama prema posebnom ključu koji uzima u obzir visnu BDP-a i razinu javnog duga pojedine države, prenosi T portal.

Kako Hrvatska spada u grupu zemalja s BDP-om ispod prosjeka EU-a i visokom razinom javnog duga trebao bi joj pripasti razmjerno veći udjel pomoći, a u otplati duga sudjelovala bi s manjim iznosom.

Dokumentom je predviđeno da Hrvatskoj pripadne 15 milijardi eura odnosno dva posto BDP-a te da sudjeluje u otplati duga sa 2,9 miljardi eura. To znači da bi u konačnici primila neto iznos pomoći od 12,1 milijardu eura. U postotku BDP-a (22,4 posto) to je najveći iznos namijenjen nekoj od članica Europske unije.

Nominalno najveća pomoć  predviđena je za Španjolsku i Italiju, kojima bi trebalo pripasti oko 40 posto sredstava fonda ili 302,3 milijarde eura.

S druge strane, razvijenje zemlje manje ugrožene krizom, poput Njemačke, Francuske i Nizozemske, preuzet će znanto veći teret u otplati duga nego što će primiti pomoći.Fond za poravak sastoji se od 500 milijardi eura bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.