Hrast napušta koaliciju! Zekanović neće podržati Martinu Dalić, odlaze i Ilčić i Šlezak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Hrvoje Zekanović, zastupnik stranke Hrast koji je u Sabor ušao kao kandidat na HDZ-ovoj listi za 9. izbornu jedinicu,  jasno je na današnjoj konferenciji za medije poručio da se protivi ratifikaciji Istanbulske konvencije, te kako Hrast neće podržati potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, i zbog toga napušta koaliciju i odustaje od svih pozicija u vladajućoj strukturi.

– Koliko god netko govorio da pitanje Istanbulske konvencije nije bitna, ona je jako bitna i naša stranka ne može prijeći preko činjenice kako se nastupa s takvom temom u javnosti. Kad govorimo o demokršćanstvu, smatram da je HDZ zakoračio u lijevi spektar političkog prostora, počeo naginjati prema liberalizmu i da je time pobio svoju ‘vjerodostojnost’ – poručio je Zekanović, javlja RTL.

Kad bi barem još dvojica iz kluba poput mene rekli da ne žele ovaj dokument, kad bi time pokazali da im nije do fotelja, još bi bilo nade za ovo društvo, kazao je, dodajući kako HDZ sada ide protiv sebe i onog što je uvijek govorio.

– Smatram da će svim političarima koji forsiraju nametanje ove konvencije ona na kraju itekako naštetiti. Lijepo je biti na vlasti, biti u fotelji, ali neki principi se jednostavno ne smiju ignorirati. U ovom trenutku ne mogu podržati potpredsjednicu Dalić i aktualnu vladu – rekao je Zekanović.

Odustajanje Hrasta od pozicija u vladajućoj strukturi znači da Ladislav Ilčić više neće biti savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, a Hrvoje Šlezak iz Ministarstva obrazovanja.

Sastao se potom i Klub zastupnika HDZ-a. Među ostalim, razgovarali su o Istanbulskoj konvenciji zbog koje je Klub napustio Hrastov  Zekanović. Premijer Andrej Plenković poručio je da vladajuća većina i sa 77 zastupnika ostaje stabilna i da više neće biti osipanja, javlja HRT.

– Žao mi je s obzirom na to da je u tadašnjoj suradnji dobio povjerenje da bude na našoj izbornoj listi u 9. izbornoj jedinici gdje je HDZ tradicionalno snažan, ali njegove izjave u posljednjih mjesec dana bile su takvog karaktera da nikoga na sjednici Kluba njegov nastup nije iznenadio – komentar je premijera Plenkovića na Zekanovićev potez.

Činjenica da se time vladajućima većina stanjila na 77 ruku ne zabrinjava ga.

– Ne, ne zabrinjava me to, nitko drugi neće slijediti taj put, to je sasvim jasno nakon današnje rasprave – kazao je Plenković.

(FOTO: Patrik Macek/PIXSELL)


Pratite nas i na društvenim mrežama: