Nije veličanje Osmanskog carstva

Grad se oglasio o turskom šatoru: ‘Podizat će se po potrebi, a financirat će ga Europska unija’

FOTO: Arhiva ŠIBaj TV-a
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Jučerašnji potpis ugovora za izradu turskog šatora Yurt između Grada Šibenika i tvrtke Jel-Tom, a u okviru projekta ‘Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana’ izazvao je brojne reakcije javnosti te su iz Grada Šibenika odlučili pojasniti pojedinosti projekta.
‘Ideja izrade šatora nipošto nije veličanje Osmanskog carstva ili davanje na važnosti kulturi koja je imala za cilj osvajanje Šibenika. Svi sadržaji tvrđave zamišljeni su kao povijesna interpretacija događaja iz prošlosti grada Šibenika, osobito 17. stoljeća, odnosno naglašavanje herojstva, snage, povezanosti i zajedništva koje su Šibenčani pokazali gradnjom utvrde sv. Ivana. Projektom je obuhvaćen povijesni presjek kako osmanske, tako i venecijanske kulture, a koja će biti demonstrirana kroz inovativni vizualni gastro koncept Obsidio. Napominjemo i da šator nije zamišljen kao fiksni sadržaj projekta, već je riječ o prezentacijskom montažnom objektu koji će se podizati po potrebi i povremeno zauzimati stotinjak od ukupno 18.657 m2 površine na tvrđavi. Šator je samo manji dio puno šire povijesne interpretacije’, stoji u priopćenju iz Grada.
Izrada šatora financira se sredstvima Europske unije, a ne iz proračuna Grada Šibenika, navode.
‘Glavni i dominantni sadržaj projekta ‘Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivana’ je uspostava edukativnog kampusa koji će okupljati mlade istraživače, znanstvenike, studente i arheologe. Bit će opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorima. Naše dvije ljepotice – tvrđava sv. Mihovila i tvrđava Barone danas su atrakcije kojima se divi cijeli svijet, a uskoro će im se pridružiti i površinom najveća, tvrđava sv. Ivana’, zaključuju u objašnjenju.
Podsjetimo, Turski šator prezentirat će kulturu 17. stoljeća, period u kojem se gradila tvrđava, a kako je Burić jučer kazao na potpisivanju, vjeruju da će uz ostale sadržaje koji će se ovdje smjestiti, postati nova atrakcija grada Šibenika.
Turski šator Yurt je, kažu, povijesno-interpretativni sadržaj koji prezentira Osmansko društvo i kulturu 17. stoljeća, a unutar koje će posjetitelji imati priliku iskusiti tursku kuhinju iz prošlosti i sadašnjosti, kao i kulturnu ponudu- razgledavanje šatora te isprobavanje autentične odjeće i rekvizita iz tog perioda.
Vrijednost potpisanog ugovora iznosi 591 tisuću kuna bez PDV-a.

Pratite nas i na društvenim mrežama: