Od velike pomoći vatrogascima

FOTO Vojska spremna za sezonu požara: U Danilo Birnju uspješno lansirana bespilotna letjelica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Pokazna vježba Hrvatske vojske s bespilotnom letjelicom sustava ‘Orbiter 3’ za protupožarnu sezonu održana je danas u Danilo Birnju. Cilj vježbe bio je izviđanje i rano otkrivanje požara na tome području.

– Naša glavna zadaća je izviđanje požara iz zraka, dapače možemo aktivno sudjelovati u potrazi za nekim tko je eventualno zapalio. Mogućnost prepoznavanja ovisi o tome koliko smo udaljeni te na kojoj se visini nalazi letjelica. U slučaju da nije moguće prepoznavanje lica javljamo kolegama iz Ministarstva unutarnjih poslova koji zatim kreću u potragu po našem navođenju s tim da lice možemo prepoznati lice do visine od 500 metara – kazao je zapovjednik letačke posade iz Središta za besposadni zrakoplovni sustav.

Letjelica može otkriti požar po noći pomoću infracrvenog svjetla i s 20 kilometara udaljenosti, a prošle godine ostvareno je 44 leta odnosno izlazaka na požare što je stotinjak sati naleta, a kako kaže zapovjednik, veliku ulogu ima li su u katastrofalnom požaru u Dubravi gdje su bili od velike pomoći vatrogascima na terenu kod evakuacije ljudi iz njihovih domova.

Podsjetimo, zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru na snazi je od 1. lipnja do 31. listopada.


Pratite nas i na društvenim mrežama: