Više

  FIRESPILL vrijedan 16 milijuna eura

  FOTO U Vodicama predstavljeni rezultati projekta opremanja i osuvremenjivanja vatrogastva

   

  Rezultati projekta ‘FIRESPILL – Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih hitnih službi i prevencija katastrofa povećanjem sigurnosne razine’, predstavljeni su u utorak u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Vodice. Cilj projekta, vrijednog nešto više od 16 milijuna eura, je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu učinkovitijeg rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

  Uz simulaciju požara u zatvorenom prostoru i pokaznu vježbu spašavanja sa visina demonstrirano je korištenje zapovjedno-komunikacijskog vozila vrijednog 3,4 milijuna kuna.

  Na predstavljanju su, uz žurne službe i predstavnika Civilne zaštite, sudjelovali šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov Desto, zamjenik načelnika Policijske uprave šibensko-kninske Ivica Kostanić, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije Mira Lepur, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, viši savjetnik JU Razvojna agencija ŠKŽ Josip Aras, i županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

  Projekt, financiran novcem europske unije kroz program Interreg Italija – Hrvatska, počeo je u travnju 2020. godine, a završetak je planiran za lipanj ove godine.

  – Kao županija, uz našu Razvojnu agenciju i Vatrogasnu zajednicu napravili smo značajan iskorak s opremanjem naših žurnih službi. Kao građanin i kao župan zadužen za sigurnost naših građana i posjetitelja, edukacijom te svim provedenim aktivnostima i  opremom nabavljenom kroz ovaj projekt značajno smo povećali razinu sigurnosti ne samo naše županije nego i šire. Toplo se nadam da naši vatrogasci i ostale žurne službe neće imati puno prilika za koristiti ovu opremu – u uvodnom obraćanju poručio je župan Marko Jelić.

  Prisjetio se i velikog požara koji se u našoj županiji dogodio prošle godine i ovim putem se zahvalio svim žurnim službama čiji angažman je spriječio još veću moguću katastrofu.

  Prisutnima se obratila i Mira Lepur, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, vrlo uspješne u povlačenju sredstava i provođenju projekata financiranih iz Europske unije.

  – Svjedočimo stalnim požarima i klimatskim promjenama koje uzrokuju sve toplija ljeta i suho tlo podložno požarima. Stoga je bitno povlačiti i ulagati europska sredstva u projekte kao što su ‘Holistic’ i ‘Firespill’,  koji odgovaraju na stvarne potrebe na terenu i na potrebe vatrogasaca, iako je njihova požrtvovnost prilikom takvih požara nemjerljiva. Požrtvovnost naših žurnih službi je ogromna. Iako se naša požrtvovnost ne može s tim mjeriti, ovo je samo naš mali doprinos sigurnosti našoj zajednici – istaknula je Mira Lepur te dodala kako ovakvi projekti igraju značajnu ulogu za cijelu regiju, cijelu Županiju i cijelu Hrvatsku.

  – Iako je bilo jako stresno, projekt je ispoljio jedan zaista veliki rezultat koji će u mnogočemu doprinijeti kompletnom vatrogastvu, vatrogastvu Republike Hrvatske, a uključuje ulaganje u vatrogastvo, operativnu spremnost, mobilnost vatrogasaca, edukaciju vatrogasaca, a sve sposobnosti koje vatrogasci imaju, zaista čine jednu dodatnu vrijednost u našem društvu i pružaju jednu sigurnost građana na visokoj razini, što je najbitnije – naglasio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske.

  Josip Aras, viši savjetnik Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije predstavio je zatim rezultate projekta.

  – Ovaj projekt je nastao sinergijom cijelog tima Razvojne agencije. Kroz sve ove projekte pokušavamo povećati kapacitete naših žurnih službi. Vozilo je vrijedno 450 tisuća eura i opremljeno je IT sustavima za lakšu koordinaciju rada svih službi na terenu. Zatim, imaju postavljene TETRA stanice, generator, radio repetitor, satelitski Internet te kameru na teleskopskom stupu. Sličnu opremu smo postavili i u Županijskom centru 112, tako da oni mogu biti povezani internetom. Još smo u vatrogascima u Kninu i Drnišu nabavili kompresore za punjenje boca respiratornih sustava za vatrogasce koje nose na leđima – naveo je Aras.

  Kroz projekte FIRESILL i HOLISTIC nabavljena je oprema za dvije javne postrojbe, Vodice i Šibenik te oprema za spašavanje s visine i iz dubine, a koja se pokazala itekako korisna nakon potresa.

  – Nadamo se da će nam ova oprema u budućnosti koristiti samo za vježbe te da nećemo imati stvarnih katastrofa. Siguran i dobro opremljen vatrogasac može obaviti sve svoje zadaće. Ovdje imamo simulator plamenih udara, a kroz njega je u mjesec dana prošlo 220 vatrogasaca. U simulator, gdje su plameni udari, ulaze vatrogasci i obavljaju određeni zadatak. Na temperaturi od 550-600 Celzijevih stupnjeva imaju zadatak, recimo, spasiti lutku od 80 kilograma te je tu i instruktor koji može u bilo kojem trenutku prekinuti vježbu – pojasnio je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić kako funkcionira simulator.

  - Advertisment -

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci...

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu,...

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...

  NAJNOVIJE

  Hrvatska osvojila turnir ‘Sjećanje na Dražena’, Šarinovi momci svladali i Kanađane

  Hrvatska U20 reprezentacija pobjednik je turnira 'Sjećanje na Dražena' koji se protekla tri dana igrao na Baldekinu. Izabranici Jeronima Šarina u tri su utakmice...

  Braća Silov nastupila na posljednjem ovosezonskom GP mitingu, Josip doplivao do tri medalje

  U Zagrebu je proteklog vikenda održan Plivački miting 'Žabac', šesti ujedno i posljednji iz ovosezonske serije kadetskih Grand Prix natjecanja. Natjecalo se preko 300...

  Gradonačelnik Burić primio delegaciju MUP-a Sjeverne Makedonije

  Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije (RSM)  Muamet Ređepi i pomoćnik direktora Sektora uniformirane policije RSM Šefik Bajrami sastali su se danas sa...