FOTO Senzacionalno otkriće zaboravljene tvrđave u Vrbniku koja je štitila slabu točku Knina

Marko Sinobad u rovu tvrđave

U mjestu Vrbnik u Općini Biskupija južno od Knina šibenski konzervatori Ivo Glavaš i Marko Sinobad pronašli su ostatke jedine austrijske tvrđave u Šibensko-kninskoj županiji.

– Na postojanje u znanosti posve nepoznate tvrđave u Vrbniku kod Knina upozorio nas je profesor doktor Hrvoje Kekez s Katoličkog sveučilišta u Zagrebu koji je, istražujući podatke o kninskoj tvrđavi u Bečkom državnom arhivu, naišao na nacrte tvrđave u Vrbniku. Austrijska tvrđava u Vrbniku odlično se vidi na austrijskoj topografskoj karti iz sredine 19. stoljeća i avionskoj snimci tog područja iz 1968. godine, kaže Glavaš.

Detalj austrijske topografske karte
Detalj austrijske topografske karte

S kolegom i kninskim arheologom Markom Sinobadom obišao je ostatke tvrđave površine od gotovo jednog hektara što je svrstava među najveće austrijske tvrđave na našoj obali Jadrana.

– U obliku je nedovršenog polukruga s velikim grudobranima od kamenja i zemlje, a rov ispred grudobrana je iskopan u kamenu živcu. U središtu tvrđave nalazi se zidana vojarna u koju se moglo smjestiti gotovo 150 vojnika i časnika koji su bili razmješteni na tvrđavi, opisuje Glavaš otkriće koje tek treba istražiti.

Marko Sinobad u rovu tvrđave
Marko Sinobad u rovu tvrđave

Slijede daljnja istraživanja tvrđave nakon kojih će arheolozi i drugi stručnjaci moći nešto više kazati o prostorima unutar nje.

– Ovo je bez svake sumnje najznačajnije povijesno i arheološko otkriće nekog obrambenog sustava iz razdoblja novog vijeka u povijesti Hrvatske. Austrijska vojska je tvrđavu Vrbnik po svoj prilici sagradila u prvoj polovini 19. stoljeća, a u funkciji je bila do razvojačenja Knina 1875. godina i otada je pala u zaborav. Tvrđava Vrbnik je sagrađena kako bi štitila južni prilaz Kninu na točki s koje je mogao biti najlakše ugrožen, opisuje funkciju tvrđave u Vrbniku Glavaš.

Avionski snimak Vrbnika i Knina 1968. godine
Avionski snimak Vrbnika i Knina 1968. godine
Detalj austrijske topografske karte
Detalj austrijske topografske karte

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.