Pričekajte nova rješenja

Dobre vijesti za iznajmljivače, stižu rješenja s novim obračunom poreza

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Novi paket poreznih promjena, koji je stupio na snagu početkom godine, donio je porezno rasterećenje i iznajmljivačima stambenog i poslovnog prostora. Ovih dana počela su im stizati nova porezna rješenja sa sniženim obvezama, piše Tportal.

Dosad su iznajmljivači plaćali porez po stopi od 12 posto, a po novome prihod im će se oporezivati po stopi od 10 posto. Niži porez ujedno znači manji prirez s obzirom na to da je iznos poreza osnovica za obračun prireza. Prilikom obračuna porezne obveze iznajmljivači imaju pravo i na odbitak za porezno priznate izdatke u visini od 30 posto.

Primjerice, ako je ugovorena cijena najma od 3400 kuna, taj iznos najprije se umanjuje za 30 posto porezno priznatih izdataka, odnosno za 1020 kuna, te se dobije porezna osnovica od 2380 kuna.

Na poreznu osnovicu obračunava se porez. Iznajmljivač iz navedenog primjera dosad je plaćao 285,60 kuna poreza, a po novom obračunu, uz poreznu stopu od 10 posto, trebao bi plaćati 238 kuna.

Mnogi iznajmljivači još nisu primili nova porezna rješenja, a poreznici im poručuju da pričekaju s plaćanjem za siječanj dok ne dobiju novi obračun.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.


Pratite nas i na društvenim mrežama: