Dani otvorenih vrata EU projekata: Županijska Razvojna agencija na usluzi svima, a posebno malim općinama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Neformalnim druženjem i Okruglim stolom sa predstavnicima Županije, gradova i općina počeli su ‘Dani otvorenih vrata EU projekata u Šibensko-kninskoj županiji u organizaciji županijske Razvojne agencije.

U prostorijama Razvojne agencije, treću godinu zaredom, okupili su se predstavnici lokalne i regionalne samouprave kako bi razgovarali i izmijenili iskustva na razvojnim planovima i strategijama županije, gradova i općina te europskim i drugim projektima pripremljenim i provedenim u našoj županiji u ovoj godini.

– Ciljevi ovog druženja su višestruki, prvo je to manifestacija koja de održava u sklopu Dana otvorenih vrata europskih projekata u Hrvatskoj. Počinjemo s okruglim stolom na kojem svi gradonačelnici i načelnici s djelatnicima agencije predstave svoje projekte i aktivnosti po pitanju svih europskih i nacionalnih financiranja i na taj nacin približe što uopće znače europski projekti za razvoj njihovih gradova i općina. Simbolično se ovo održava danas na Dan Europe, 69 godina od Schumanove deklaracije mi povlačimo europska sredstva za lokalni razvoj i pozivamo sve zainteresirane da dođu u Razvojnu agenciju, da saznaju nešto više jer tu smo za njih – poručila je Mira Lepur, ravnateljica Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije.

Upravo je Razvojna agencija ta koja svim načelnicima i gradonačelnicima može biti jak oslonac i neka vrsta servisne službe u pripremi i prijavljivanju europskih projekata.

– U zadnje vrijeme mi smo sve više traženi, ekipirali smo tim koji je sposoban i naučio je raditi s europskim projektima. Našu pomoć pogotovo ćemo usmjeriti onima kojima najviše treba, a to su naše male općine sa 200 do 3.000 stanovnika. Njima nedostaje ljudskih resursa, a bavljenje europskim projektima je iznimno kompleksno. Razvojna agencija jako je uspješna u tom poslu i samo iz programa ruralnog razvoja i poljoprivrede mi smo ka jedinicama lokalne samouprave dosad povukli oko 70 milijuna kuna. Iz tog programa čeka nas i veliki projekt navodnjavanja polja u Jadrtovcu vrijedan 80 milijuna kuna, a tu su i projekti razminiranja. Nismo ništa gori od ostalih, a inače je poljoprivreda i ruralni razvoj najslabija karika. Mi kao županija u drugim operativnim programima svrstali smo se na šesto i sedmo mjesto. Trenutno radimo na prijavi Centra kompetentnosti u strojarstvu vrijedanom 80 milijuna kuna za učenike, studente i sve one koji žele nastaviti cjeloživotno obrazovanje – nabraja Lepur dodajući da imamo što pokazati i da se o tome malo govori.

Mira Lepur potvrdila nam je da se gradonačelnici i načelnici javljaju Razvojnoj agenciji jako cesto te da su s njima u zadnjih pet godina u dnevnoj komunikaciji. Kroz projekt tehničke pomoći u protekle tri godine Razvojna agencija je ostvarila 156 milijuna kuna za 30 do 40 prijavljenih projekata ne samo jedinica lokalne samouprave, nego i udruga te drugih ustanova.

U Općini Murter-Kornati od europskih projekata trenutno provode projekt Historic u sklopu kojeg uređuju arheološki park Colentum i arheološku plažu prvu u Hrvatskoj.

– Odobreno nam je 3,5 milijuna kuna. Projekt provodimo u suradnji s Općinom Medulin i Sveučilištem iz Padove, razvojnom agencijom iz Venecije i Općinom Rovigo. Tema je valorizacija arheološke i kulturne baštine kako bi se rasteretile žarišne turističke točke, produljila sezona i naše destinacije učinile konkurentnijima. U sklopu tog projekta imamo najveće arheološke i konzervatorske radove u povijesti nalazišta Colentum vrijedne milijun kuna. Bit će uređena podmorska šetnica s replikama amfora i info pločama – najavljuje Luka Ježina, voditelja Odjela za financije razvoj i gospodarstvo Općine Murter-Kornati.

Po Ježininim riječima provođenje projekata za europske fondove vrlo je zahtjevno, ali se isplati jer se dolazi do sredstava koji nisu predviđena proračunom. Uz pomoć Razvojne agencije prijavili su se na natječaj Zaželi vrijedan oko dva milijuna kuna. Razvojna agencija im je pomogla u pisanju aplikacije, a u Općini Murter-Kornati imaju prijavljenih sedam projekata i čekaju rezultate.

– U općini smo pred izgradnjom dječjeg vrtića i jaslica za koji nam je odobreno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije milijun kuna. Očekujemo početak radova u jesen i da će trajati godinu dana. To je značajan projekt za našu općinu vrijedan desetak milijuna kuna. U partnerstvu s udrugom Argonauta otvaramo centar za održivi razvoj i održavanje izvanškolske nastavne aktivnosti za škole iz cijele županije u kojem će djelovati murterska eko patrola. Mi smo u tom projektu dobili 307 tisuća kuna kazao je Ježina.

Dobra iskustva s europskim projektima, a još bolja u suradnji s Razvojnom agencijom Šibensko-kninske županije imaju i u Kninu.

– Prateći ono sto je Knin dosad prijavljivao mi imamo dosta dobra iskustva i realizaciju ali uvijek može bolje. Civilno društvo kroz europski socijalni fond zapošljava preko 150 ljudi. Grad je obnovio infrastrukturu još u pretpristupnom razdoblju i tu se radi o iznosu od preko 100 milijuna kuna. Imamo Intervencijski program i kroz njega prijavljujemo sada 20 temeljnih projekata – rekao je Marko Jelić, gradonačelnik Knina.

Potvrdio je Jelić i da Grad Knin ima ljude koji su imali iskustva od prije i radili su na tim projektima, ali su uzeli i partnere iz drugih gradova i županija, a županijska Razvojna agencija im je kontinuirani partner. Knin ima i lokalnu razvojnu agenciju što je jedan dobar koncept s mladim i dinamičnim ljudima koji dosta pomažu u poslu.

Autori: Ana-Marija Crnica i Mario Marotti


Pratite nas i na društvenim mrežama: